peru
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

U najnovijem krivičnom postupku protiv političara u toj zemlji, kako prenosi Rojters, policija Perua uhapsila je bivšu premijerku Betsi Čavez. Pritvorena je u svom domu u južnom gradu Takna po sudskom nalogu, više od šest meseci pošto je bivši predsednik Perua Pedro Kastiljo uhapšen i zatvoren zbog optužbi za pobunu.

Čavesova je uhapšena zbog pridruživanja bivšem predsedniku Pedru Kastilju u "državnom udaru" kao i zbog navodne umešanosti u zaveru protiv države. 

Ona je negirala da je kršila zakon.

Osim Čavezove, istražuju se i drugi bivši ministri iz Kastiljove vlade koja je trajala 17 meseci, jer su navodno - spremali pobunu.

Optužbe su proizašle iz Kastiljove objave prošlog decembra da će raspustiti Kongres i vladati uz pomoć uredbe, malo pre nego što su poslanici pokušali da ga svrgnu s vlasti glasanjem.

Pedro Kastiljo smenjen je sa mesta predsednika Perua, posle čega ga je policija uhapsila. Peruanski parlament smenio ga je nakon što je objavio da raspušta poslanike i imenovao novu vladu. Izabrana je i njegova naslednica – dotadašnja potpredsednica Dina Bularte postala je prva žena na mestu šefa države.

Kastiljovo uklanjanje s vlasti izazvalo je višemesečno nasilje u protestima, u kojima je više od 60 ljudi nastradalo, uglavnom iz grupa starosedelaca.

Sadašnja vlada koju vodi predsednica Dina Boularte negirala je da je zloupotrebila položaj tokom protesta, dodajući da će sarađivati sa istražnim organima.

Krivično veće Vrhovnog suda Perua izdalo je poternicu za Čavezovom, objavio je sud na Tviteru, dok su tužioci tražili 18 meseci preventivnog pritvora, piše RTS.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading