"EVROPA JE IZABRALA PUT RATA SA NAMA" Lavrov: Rusija rešena da nikad više ne poštuje pravila koja su nametnule SAD
Foto: Shutterstock/EPA

Rusija je odlučna da nikada više ne bude vođena pravilima koja je nametnuo Vašington, izjavio je juče ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je tokom posete 201. ruskoj vojnoj bazi u Tadžikistanu rekao da se antiruski planovi, koje je Zapad otvoreno najavio, neće ostvariti, i da u to niko u Rusiji ne sumnja.

Isporuke aviona F-16 Kijevu će povećati eskalaciju, Zapad ne razume da jedna od njegovih modifikacija zapravo može da nosi nuklearno punjenje, rekao je ruski ministar.

Prema njegovim rečima, Zapad stalno traži dodatne oblasti gde može da otvori drugi i treći front protiv Rusije.

- Mnogi politikolozi i pojedini političari već su se otvoreno izjasnili o cilju rasparčavanja Ruske Federacije - naveo je ruski ministar i dodao da je Centralna Azija, zajedno sa Zakavkazjem, prećutno proglašena jednim od takvih frontova.

Evropa je izabrala put rata sa Rusijom, a ako je tako, onda Ruska Federacija mora da ostvari svoje ciljeve, rekao je šef ruske diplomatije.

- Naš koncept spoljne politike kaže da je Evropa izabrala put rata sa nama. Nama, naravno, nije stalo da živimo sa njima rame uz rame, ali ako je ovo rat, onda moramo da ostvarimo svoje ciljeve. Oni hoće tuđe, a mi svoje. Nikada nismo hteli tuđe. Svi oni koji su se pridružili našoj zemlji još od vremena Ruske imperije to su činili dobrovoljno - poručio je Lavrov.

Takođe je primetio da Sjedinjene Američke Države nisu zainteresovane za smirivanje situacije u Avganistanu i da podržavaju terorističke grupe ISIS i Al-Kaidu.

- SAD aktivno podržavaju ISIS koji ostaju u Avganistanu, Al-Kaidu i druge terorističke strukture povezane sa njima. Cilj je jednostavan – ne dozvoliti da se Avganistan smiri - rekao je on i dodao da je u interesu SAD nastavak "destabilizujućih procesa u Avganistanu".

On je naveo i da Vašington ne odustaje od ideje o vraćanju vojne infrastrukture zemljama koje se graniče sa Avganistanom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading