"JEDINA GREŠKA KOJU SMO NAPRAVILI" Lukašenko otkriva šta je moralo biti drugačije u sukobu sa Ukrajinom
EPA

Sukob u Ukrajini počeo je pre mnogo godina i "jedina greška" koju su napravile Rusija i Belorusija je to što to pitanje nije rešeno ranije, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Govoreći na sastanku šefova bezbednosti Zajednice nezavisnih država (ZND), Lukašenko je naveo da je sukob u Ukrajini počeo i pre puča na Majdanu u Kijevu 2014. godine, kojim je svrgnut demokratski izabrani predsednik zemlje Viktor Janukovič.

- Apsolutno se slažem sa predsednikom (Vladimirom) Putinom kada kaže da mi nismo započeli ovaj rat. Nije počeo ni 2014. Počeo je mnogo pre toga. Videli smo sve što se ovde dešavalo i kako je Ukrajina bila zavedena - rekao je Lukašenko.

Neprijateljstva su morala da izbiju pre ili kasnije, tvrdi beloruski lider, dodajući da bi, čak i da Moskva nije započela vojnu operaciju pre godinu dana, ona svakako bila neizbežna – ali pod još gorim uslovima za Rusiju i Belorusiju.

"Jedina greška" koju su dve zemlje napravile je to što su nastavile napore za rešavanje sukoba diplomatskim putem, umesto da su ranije pokrenule vojnu akciju, rekao je Lukašenko.

- Sve je vodilo ka ovome. Verovatno jedina greška koju smo napravili je to što ovo pitanje nismo rešili 2014-2015, kada Ukrajina nije imala ni vojsku ni rešenje - dodao je on.

Prema njegovim rečima, sadašnji ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski – kao i njegovi prethodnici Petar Porošenko i Viktor Janukovič – zapravo nisu učinili ništa da obezbede "mirno postojanje" za građane zemlje.

Oni "nisu hteli rat", ali su očigledno bili gurnuti u njega, naveo je Lukašenko, dodajući da su zapadne pristalice Kijeva otvoreno priznale da koriste dugotrajne diplomatske napore za rešavanje krize samo kao zastoj za naoružavanje i obuku ukrajinske vojske.

- Oni su iskreno priznali da su učinili sve da pripreme Ukrajinu za rat sa Rusijom - rekao je Lukašenko, pozivajući se na izjave bivše nemačke kancelarke Angele Merkel i bivšeg francuskog predsednika Fransoa Olanda koji su oboje rekli da su sporazumi iz Minska, potpisani 2014. i 2015. godine kao navodna mapa puta za mir u bivšem ukrajinskom Donbasu, bili način da se kupi vreme za jačanje ukrajinskih snaga.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading