RUSI DOGRABILI AMERIČKU TEHNIKU! "Mali zeleni ljudi" pokušali upad u Rusiju, pa ostavili darove
Foto: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

Situacija u Belgorodskoj oblasti na krajnjem zapadu Rusije na granici sa Ukrajinom i dalje je napeta, nakon upada diverzantske grupe iz Ukrajine, što je primoralo rusku vojsku da pošalje dodatne snage kako bi se teren osigurao.

RUSI DOGRABILI AMERIČKU TEHNIKU!

RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

 

 

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je neutralisano svih 70 diverzanata i objavljene su fotografije zaplenjenih i uništenih vozila.

Pripremne operacije

Radi se o nekoliko američkih "hamera" i oklopnih vozila MRAP, otpornih na mine, a koriste se za zaštitu od zaseda. Sjedinjene Države su od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara prošle godine Kijevu poslale više stotina ovih vozila, ali ovo je prvi put da su ona korišćena za napad unutar teritorije Rusije.

Odgovornost za napad su preuzeli Ruski dobrovoljački korpus i Legija slobodne Rusije, ukazuje Fajnenšel tajms.

- Nismo podsticali niti omogućili napad unutar Rusije - ponovio je Metju Miler, portparol Stejt departmenta, ograđujući se od upada.

RUSI DOGRABILI AMERIČKU TEHNIKU!

RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

 

 

Kako prenosi Njujork tajms, nejasno je kako su diverzanti došli u posed američkih vozila imajući u vidu da zvanični Kijev, tj. Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Zelenskog, demantovao da Ukrajina ima bilo kakve veze sa napadom. Mihailo Podoljak, saveznik ukrajinskog predsednika Zelenskog, rekao je da Ukrajina nema nikakve veze sa upadom na teritoriju Rusije.

U razgovoru za CNN, penzionisani general američke vojske Mark Hertling opisao je akciju kao prepad, čiji je cilj da zadrži rusku vojsku u pozadini dok se priprema ofanziva Kijeva:

- Sve je ovo deo pripremnih operacija. Ovo je dobra taktika. Legija slobodne Rusije ili Ruski dobrovoljački korpus, mali zeleni ljudi, krenula je u suprotnom smeru, pokušava da oslobodi Rusiju - rekao je Hertling. "Mali zeleni ljudi" bila je uobičajena fraza za ruske specijalce koji su se pojavili na Krimu tokom aneksije poluostrva 2014.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading