ŠEFOVI DRŽAVA G7 ZABRINUTI Kina nezadovoljna: Narušavate nam suverenitet!
Foto: Alo/Shuterstock

Šefovi država G7 na sastanku u japanskom gradu Hirošimi izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog porasta tenzija u Istočnom i Južnom kineskom moru, kao i u vezi sa stanjem ljudskih prava u Kini, uključujući Tibet i Sinđang, preneo je Rojters.

Sun je rekao da je Japan sarađivao sa drugim zemljama na samitu G7 "u aktivnostima i zajedničkim deklaracijama... da ocrni i napadne Kinu, grubo se mešajući u unutrašnje stvari Kine, kršeći osnovne principe međunarodnog prava i duh četiri politička dokumenta između Kina i Japan", pozivajući se na Zajedničku izjavu Kine i Japana iz 1972.

On je rekao da su akcije Japana štetne po suverenitet, bezbednost i razvojne interese Kine i da je Kina "nezadovoljna i odlučna da im se usprotivi".

- Japan bi trebalo da ispravi svoje shvatanje Kine, da shvati stratešku autonomiju, da se pridržava principa četiri politička dokumenta između Kine i Japana i da istinski promoviše stabilan razvoj bilateralnih odnosa sa konstruktivnim stavom - rekao je Sun.

Japanski ambasador u Kini Hideo Tarumi, naveo je da je "prirodno" da se G7 bavi pitanjima od zajedničkog interesa, kao što je to činila i u prošlosti, i da će to činiti i ubuduće sve dok Kina ne promeni svoje ponašanje.

- Kina bi prvo trebalo da preduzme pozitivne korake u rešavanju tih pitanja koja izazivaju zabrinutost ako zahteva da se ona više ne pominju - rekao je Tarumi za "San".

Glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno rekao je tokom jutarnjeg brifinga u ponedeljak da je politika zemlje prema Kini dosledna, da će podsticati na odgovorno ponašanje, dok će preduzeti korake za rešavanje zabrinutosti i saradnju na zajedničkim pitanjima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading