UNIŠTENJE PATRIOTA U UKRAJINI - RUSKA PROPAGANDA ILI NE Šta je ostalo od baterije ako je eksplodirala bojeva glava "kinžala"?
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Tu ima mnogo više propagande nego realnih informacija o tome, da li je Kinžal oboren ili ne, i da li je ta raketa koju je navodno Patriot presreo zapravo uništio ili oštetio taj raketni sistem.

Sve je obavijeno velom magle, a Rojters i CNN tvrde da je raketni sistem zapravo baterija koja je branila Kijev i koja je kobnog jutra 16. maja oštećena, a ne i uništena.

Uništen ili oštećen Patriot je hamletovska dilema, jer pravo je pitanje šta je ostalo od baterije ako je eksplodirala bojeva glava jačine 436 kg, i čije odstupanje iznosi od cilja 10 metara.

Za SAD, ali i za članice NATO i saveznike Patriot predstalja ključni PVO i protivraketni sistem na kome počiva protivazduhoplovna i protivraketna odbrana velikog broja zemalja. U Evropi to su: Rumunija, Grčka, Nemačka, Holandija, Poljska, Švedska, znači članice NATO ili saveznice. U prevodu bi mogli reći ključni element PVO i PRO NATO.

UNIŠTENJE PATRIOTA U UKRAJINI - RUSKA PROPAGANDA ILI NE Šta je ostalo od baterije ako je eksplodirala bojeva glava

EPA

 

Od samog početka kada je borbeno upotrebljen u operaciji Pustinjska oluja izazvao je kontroverze. Kontroverze je izazvao i u operaciji Iračka sloboda 2003. kada su čak dva aviona stradali u prijateljskoj vatri. Bliski istok odnosno raketni dueli Saudijske Arabije sa jemenskim Hutima su poseban deo priče. Posebno je bio spektakularan deo priče o okršaju od 2019-2022 godine protiv krstarećih i balističkih raketa kada su Huti napadali Saudijse i njihova naftna postrojenja.

Sve je počelo krajem aprila i početkom maja kada se oglasio Kijev saopštenjem da je oborena hipersonična raketa H-47 Kinžal. Prvo su se slike pojavile na Tviteru, a onda je krenulo tumačenje. Posle tri dana polemike utvrđeno je da bojeva glava niti pripada Kinžalu, niti krstarećim raketama H-22 i P-800 Oniks, nego avio-bombi Beta B-500 kg.

Ubrzo je sledio okršaj 15. na 16. maja koji je doneo ovu sadašnju priču, gde se Rusi raduju, a Ukrajinci i Zapad negiraju da je baterija PVO uništena, nego zapravo da je oštećena i da će biti popravljena.

Ukrajinska PVO bila je raspoređena na nekoliko lokacija blizina aerodroma Žuljani koja je i uništena Kinžalima, a druga u blizini Kijevskog zoološkog vrta. Na meti se našao sistem kod aerodroma Žuljani.

Kako je uništen Patriot?

To je ono što trenutno sve najviše zanima. O tome postoji svedočenje da je to zapravo bila jedna sinhronizovana akcija ruske avijacije. Najpre su sa teritorije Rusije poleteli nosači krstarećih raketa MiG-31K. Jedni izvori tvrde da ih je bilo tri, dok ukrajinci spominju čak ukupno šest aviona i šest krstarećih raketa.

Migovi 31k su patrolirali na udaljenosti 300-400 km od ukrajinske granice i celokupna operacija napada na bateriju PVO sistema Patriot u okolini Kijeva je trajala sedam minuta.

Napad je izveden u dva talasa.

UNIŠTENJE PATRIOTA U UKRAJINI - RUSKA PROPAGANDA ILI NE Šta je ostalo od baterije ako je eksplodirala bojeva glava

Foto: Printscreen

 

U prvom talasu najpre su upotrebljene krstareće rakete H-55 i H-101 kao lažne mete, na koje je lansirana brojno 32 rakete iz raketne baterije. Za 2 minuta sve rakete PVO sistema MIM-104F modifikovana raketa za PVO sistem Patriot PAC -3 (Cost Reduction Initiative) koje su konstruisane da se suprostave balističkim raketama, što ukazuje da je Kijev dobio najsavremenije PVO rakete.

U drugom talasu kada su istrošne sve rakete usledio je napad H-47 Kinžala. Tri minuta od prve faze krenuo je drugi napad ovaj puti Kinžalima, kada je na zonu napada udario prva raketa, 10 sekundi kasnije drugi, a 20 sekundi kasnije i treći projektil.

Ukrajinska PVO osim Patriota koristila je i nemački PVO sistem IRIS-T kao i samohodna aertljerijska oruđa Gepard koja je bila PVO zaštita raketne baterije Patriot od udara.

U ovom napadu je oštećen ili uništen i jedan artiljerijski sistem Gepard.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading