"I HITLER SANJAO O EVROPSKOM JEDINSTVU" Orbanova izjava o EU izazvala bes u Češkoj
EPA/ ARIS OIKONOMOU

U međuvremenu, komesarka EU, Čehinja Vera Jourova, otkrila je da Mađari izbegavaju da se slikaju sa njom u Briselu kako ne bi bili suočeni sa "progonom kod kuce", prenos portal Euraktiv.

"Čak je i Adolf Hitler sanjao o evropskom jedinstvu i kasnije se osvrnuo na ideju sve bliže unije", rekao je Orban u petak u Vespremu na zapadu Mađarske, što je izazvalo kritike iz Češke.

"Niko ne tera Mađare da budu deo ove zajednice ako se u njoj osećaju tako neprijatno", rekao je u nedelju češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski tokom debate na češkoj televiziji.

Jourova, koja se takođe uključila u razgovor, rekla je da se svakom takvom izjavom urušava reputacija Mađarske, a na pitanje moderatora da li još uvek smatra da je Mađarska demokratska zemlja, ona je odgovorila da "veoma dugo sumnja u to".

Ipak, ona je naglasila da su, uprkos Orbanovoj retorici, neke mađarske diplomate i dalje otvorene za eventualni kompromis o pitanjima koja zahtevaju jednoglasje na nivou EU kao što je npr. pitanje sankcija.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading