Peter Sijarto
Foto: Alo/EPA

"U našem susedstvu traje rat, a Evropu je zahvatila ratna psihoza, pa su od posebnog značaja zalaganja za mir, koja se moraju stalno jačati. Podržavamo mirovni plan koji su izneli Kinezi, iz dva razloga: s jedne strane, zato što se radi o miru, a s druge strane, zato što postoji. Konačno nešto što se ne odnosi na nastavak rata, već na njegovo okončanje", naveo je Sijarto u svojoj objavi na Fejsbuku.

On je istakao i da Mađari ne žele pogoršavanje odnosa između Kine i Evrope, i poručio da Kinu ne vide kao rizik već kao zemlju s kojom saradnja pruža ogromne mogućnosti.

Mađarski šef diplomatije naveo je i da ekonomska saradnja Zapada i Istoka, odnosno Evrope i Kine može biti na korist svima.

"Mađarska je odličan primer za to, jer je naša zemlja postala stecište zapadnoevropskih i kineskih investicija koje se nadovezuju jedne na druge. Jasno razumemo da evropska automobilska industrija ne može uspešno da pređe u električnu eru bez učešća kineskih kompanija dobavljača. A ako svet ne može da prebaci transport na električne baze, ne treba ni sanjati o uspehu borbe protiv klimatskih promena", zaključio je Sijarto.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading