EVROPI PRETI TOTALNI RAT Putinov specijalac na zadatku!
Foto: EPA/Alo Ilustracija/EPA

U pitanju je bio ključni sporazum za smirivanje tenzija između dva bloka pred kraj Hladnog rata, a koji je, između ostalog, ograničavao broj američkih vojnika raspoređenih na Starom kontinentu.

Nakon ovoga, stručnjaci kažu da bi sukob iz Ukrajine mogao da se prelije van granica te zemlje.

Rjabkov na zadatku

Ruski parlament bi trebalo da razmatra povlačenje iz SKOSE, a Putin je imenovao zamenika ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova da nadgleda taj proces. On će predstavljati vladu u oba doma ruskog parlamenta tokom rasprave o predlogu za povlačenje iz sporazuma.

Rat u Ukrajini ušao je u 442. dan. - Alo.rs

Stručnjaci kažu da je to sporazum koji je imao zadatak da smanji tenzije između dva bloka iz Hladnog rata, ali da ga je NATO prekršio slanjem jakih američkih snaga u Evropu i raspoređivanjem velike količine naoružanja. Zbog toga je Rusija suspendovala svoje učešće u njemu 2015, navodeći da nema svrhe da se samo ona pridržava dogovora. Sada, Moskva razmatra potpuno povlačenje iz SKOSE, što bi moglo da dovede do novog sukoba na Starom kontinentu.

- Ovo je bio sporazum koji je određivao pravila na prostoru od Atlantskog okeana do Urala. Amerika ga sve vreme krši, nalazeći smešne izgovore. Na primer, za zabranu o stalnom stacioniranju trupa u blizini granice sa Rusijom SAD tvrde da ne krše odredbe ugovora jer se vojnici rotiraju na šest meseci. To je smešno, budući da su neke američke snage stalno prisutne, bez obzira na to što se vojnici smenjuju. S obzirom na to da Amerika grubo krši sporazum, a Rusija se sada povlači iz njega, ne ostaje ništa što bi sprečilo sukob neprijateljskih sila u Evropi - objašnjavaju analitičari.

Nema kontrole

Inače, Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi potpisan je 1990. između NATO i šest zemalja Varšavskog pakta - Sovjetskog Saveza, Rumunije, Poljske, Mađarske, Bugarske i tadašnje Čehoslovačke. Tim sporazumom, koji je stupio na snagu 1992, bilo je ograničeno razmeštanje konvencionalnog oružja i vojnih trupa, a bili su ustanovljeni i razni mehanizmi kontrole, između ostalog i inspekcije jedne i druge strane. Od tada su sve zemlje potpisnice ispred Varšavskog pakta, osim Rusije, ušle u NATO.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading