PAO SATELIT, METEORIT, ILI Čudan bljesak iznad Ukrajine, oglasila se i NASA
Foto: Printscreen/Printscreen

Misteriozni bljesak koji je obasjao nebo iznad glavnog ukrajinskog grada Kijeva izazvao je mnoga nagađanja.

Zvaničnici iz Kijeva rekli su da sumnjaju da je NASA-in satelit pao na Zemlju, no iz NASA-e su se oglasili i rekli da se ne radi o tome, te da je njihov satelit još uvek u orbiti.

Društvenim mrežama kruže brojni snimci svetlosti na nebu iznad Kijeva.

Ukrajinske vazdušne snage sugerisale su da je bljesak možda meteorit, a čini se da su uvereni da bljesak nije uzrokovao ruski vazdušni napad.

Sjaj na nebu iznad Kijeva primećen je oko 22 sata po lokalnom vremenu.

Aktivirana je uzbuna za vazdušni napad, ali odbrana nije bila aktivna, objavio je na Telegramu čelnik kijevske vojne uprave Sergej Popko.

– Prema preliminarnim informacijama, ovaj je fenomen rezultat pada NASA-inog satelita na Zemlju, – rekao je Popko.

Američka svemirska agencija je ranije ove nedelje objavila da će satelit od 300 kilograma ponovno ući u atmosferu u sredu.

Svemirska letelica RHESSI koja se koristila za proučavanje solarnih baklji lansirana je u Zemljinu orbitu 2002. godine.

Rob Margetta iz NASA-inog ureda za komunikacije rekao je za BBC da je satelit još uvek u orbiti i samim tim bljesak ne dolazi od njega.

Ukrajinski poslanik Aleksij Gončarenko potvrdio je na Tviteru da je "jasan bljesak svetlosti” viđen iznad tog područja, ali da se "nije čula eksplozija”.

"Nešto veliko upravo je osvetlilo noćno nebo nad Kijevom. Ljudi nagađaju da je to ili meteorit, NASA satelit ili samo stara dosadna ruska raketa koju je oborila ukrajinska PVO", glasila je jedna objava na Tviteru uz priloženi snimak na kome se vidi iznenadni "svetlosni" prasak na nebu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading