KRAJ VELIKE ERE U NEMAČKOJ! Najveća sila Evrope ostaje bez energije!
Foto: Alo/shutterstock

Nemačka ministarka životne sredine Štefi Lemke (Zeleni) je u Berlinu krajem marta okončala raspravu koja je zemlju godinama držala u neizvesnosti.

"Kada se sve sabere, rizici nuklearne energije se ne mogu kontrolisati i stoga okončanje korišćenja nuklearne energije čini našu zemlju sigurnijom, a time se izbegava i dalje stvaranje nuklearnog otpada", navela je Lemke.

Kratko produženje pre konačnog kraja

Pre toga, Nemačku je tresla burna rasprava o nuklearnoj energiji. Vladajuća koalicija SPD-a, Zelenih i FDP-a zapravo se u koalicionom sporazumu složila da će se pridržavati nemačkog postepenog ukidanja nuklearne energije, o kojem je već odlučeno 2011. Poslednje nuklearne elektrane trebalo je da budu zatvorene do kraja 2022. godine.

KRAJ VELIKE ERE U NEMAČKOJ! Najveća sila Evrope ostaje bez energije!

Shutterstock

 

 

Ali rat Rusije protiv Ukrajine sve je promenio. Prekinute su ruske isporuke gasa Nemačkoj i strahovalo se od energetske krize. Savezni kancelar Olaf Šolc je na kraju odlučio: produžetak rada preostalih elektrana do sredine aprila 2023.

Dugotrajana rasprava

Teško da je ijedna rasprava decenijama toliko delila ljude kao ona o nuklearnoj energiji, posebno u Zapadnoj Nemačkoj. Nuklearna elektrana u gradu Kalu u Bavarskoj bila je prva nemačka nuklearna elektrana koja je isporučila struju u javnu mrežu 17. juna 1961. Tri nemačke elektrane koje još uvek rade konačno prekidaju napajanje 15. aprila. Između ta dva datuma prošlo je 22.596 dana i za to su se vreme vodile mnoge žestoke rasprave.

U jednom trenutku je 19 nemačkih nuklearki isporučivalo trećinu električne energije u zemlji, poslednji put pre dvadesetak godina.

KRAJ VELIKE ERE U NEMAČKOJ! Najveća sila Evrope ostaje bez energije!

EPA/Friedemann Vogel

 

U Zapadnoj Nemačkoj je tokom sedamdesetih i osamdesetih protivljenje nuklearnoj energiji izvelo stotine hiljada – uglavnom mladih – ljudi na ulice. Činilo se da je katastrofa reaktora u Černobilju u tadašnjem Sovjetskom Savezu 1986. godine potvrdila sve njihove bojazni, no kako demohrišćani i liberali, tako i socijaldemokrate, i dalje su se čvrsto zalagali za korišćenje nuklearne energije.

Nuklearna energija u Evropi

Neke druge evropske zemlje su u tome bile brže. Pionir je bila Švedska koja je nedugo nakon Černobilja odlučila da zatvori svoje nuklearke. A i Italija je tada takođe odlučila da zatvori poslednje dve nuklearne elektrane. U Italiji je ta odluka na snazi do danas, dok je u Švedskoj izlazak iz nuklearne energije poništen 1996. godine. Šest nuklearnih elektrana u Švedskoj danas proizvodi oko 30 posto potrebne električne energije.

Druge evropske zemlje, poput Holandije i Poljske, planiraju izgradnju novih reaktora, dok Belgija odlaže planirani izlazak. Francuska je sa 57 reaktora uvek bila vodeća nuklearna država, a to namerava i da ostane. Od 27 zemalja EU, 13 želi da koristi nuklearnu energiju u narednim godinama ili čak da proširi kapacitete. Međutim, mnogi stručnjaci sumnjaju da će se to dogoditi.

Prvi nemački izlazak 2002. godine

U Nemačkoj je 2002. godine tadašnji ministar životne sredine iz redova Zelenih Jirgen Tritin progurao prvu odluku o izlasku iz nuklearne energije. To su prvobitno ublažile kasnije vlade, no užasna katastrofa reaktora u Fukušimi u Japanu 2011. konačno je zapečatila sudbinu nemačkih nuklearnih elektrana. Tadašnja kancelarka Angela Merkel (CDU) odlučila je da se postupno okonča upotreba nuklearne energije u Nemačkoj.

Tritin, danas poslanik Zelenih u Bundestagu, u intervjuu za Dojče vele o datumu konačnog gašenja kaže: "Da, to je važan dan, jer ta se priča privodi kraju – priča o civilnoj upotrebi nuklearne energije. Ali ovo nije kraj nuklearne energije u Nemačkoj. Još ćemo milion godina morati bezbedno da skladištimo najopasniji otpad na svetu".

Šta kažu zagovornici nuklearne energije?

Znači li to onda da je s nuklearnom energijom u Nemačkoj konačno gotovo? U odgovoru udruženja za nuklearnu tehnologiju u Nemačkoj „KernD" na upit Dojče velea se kaže da definitivno odustajanje od nuklearki nije pametno s obzirom na energetsku krizu, koja je doduše ublažena, ali nije okončana.

A osim toga i "s obzirom na klimatsku politiku i vrlo nepovoljan razvoj proizvodnje električne energije u prošloj godini zbog naglog porasta proizvodnje električne energije iz uglja, zatvaranje tri funkcionalne nuklearne elektrane koje proizvode vrlo malo gasova koji proizvode efekat staklene bašte je neshvatljivo“, kažu u KernD-u.

Prema njihovom mišljenju, "ako se u obzir uzmu sigurnost snabdevanja, zaštita životne sredine i klime, kao i konkurentnost, više struje iz nuklearnih elektrana je smislenije nego njeno ukidanje".

Nuklearna energija širom sveta

Prema podacima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), u svetu trenutno rade 422 nuklearna reaktora, čija je prosečna starost oko 31 godinu. Aktuelni izveštaj IAEA-e kaže da se ne može govoriti o renesansi nuklearne energije.

Što se tiče proizvodnje električne energije u svetu u nuklearnim elektranama, kaže se: "1996. dostignuto je visokih 17,5 posto, 2021. ta je vrednost pala ispod deset posto prvi put u četiri decenije".

A Jirgen Tritin tvrdi da niko ne želi da ulaže u nuklearnu energiju u velikim razmerama "jer nuklearna energija nije konkurentna“. Izgradnja novih nuklearnih elektrana vrlo je skupa – i vrlo se često finansira porezima. Uz to se uvek iznova probijaju rokovi, a i velik je otpor građana novim projektima.

Azija prednjači

No, to ne važi za Aziju. Tu je nuklearna energija još uvek popularna i sve je više planova za gradnju novih postrojenja, uprkos Fukušimi. I Japan planira da se vrati značajnom korišćenju nuklearne energije, uprkos zemljotresu i cunamiju 2011, koji je izazvao eksploziju nekoliko nuklearnih reaktora jednog za drugim. Tada su bile zatvorene sve nuklearne elektrane.

Ali malo-pomalo, neki reaktori su ponovno uključeni. Sada je japanska vlada odlučila: zemlja koja ima malo sirovina, želi da gradi nove reaktore i ostavi postojeće da rade do 70 godina starosti.

"Moramo u potpunosti da iskoristimo nuklearnu energiju“, moto je premijera Fumija Kišide. U anketama, nakon dugogodišnjeg otpora, taj stav ima sve veću podršku stanovništva.

Najveće planove, međutim, imaju Kina, Rusija i Indija. Tako, na primer, Kina, u kojoj praktično nema civilnog društva koje se bori protiv novih projekata, planira da izgradi još 47 nuklearki. Ta zemlja već proizvodi više nuklearne energije od Francuske .

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading