ODMAH OSLOBODITI MITROPOLITA Rusija uputila Ukrajini hitan zahtev
Foto: AP/AP/Tanjug

- Duboko brinemo za sudbinu vladike Pavla, koji je, kao što je poznato, u kućnom pritvoru i u elektronskim okovima. Za ljude dobre volje, njegov lik dobija lik mučenika za pravoslavnu veru. Vrhunac cinizma su reči Vladimira Zelenskog , koji je rekao da je Ukrajina – teritorija najveće verske slobode“, navodi se u dokumentu.

Kijevski režim tvrdoglavo nastoji da nanese odlučujući poraz pravoslavnoj veri u Ukrajini, primetio je Askaldovič.

- Ovu činjenicu je cinično potvrdio savetnik Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak, koji je rekao da je neophodno ’počistiti‘ UPC odmah nakon početka SVO - dodao je diplomata.

On je naglasio da je Rusija ogorčena grubim činom samovolje protiv kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve i zabrinuta za sudbinu monaha i sveštenika Kijevo-pečerske lavre, koji su pod pretnjom fizičkih i moralnih odmazdi.

- Svojim delovanjem kijevski režim tvrdoglavo nastavlja da umnožava politiku moralnog terora prema sugrađanima i vernicima tokom Velikog posta - zaključio je Askaldovič.

Sukob oko Kijevo-pečerske lavre eskalirao je zbog pokušaja vlasti da proteraju monahe iz manastira.

Ministarstvo kulture Ukrajine raskinulo je ugovor o zakupu i zahtevalo da monasi napuste manastir pre 29. marta. Međutim, oni su dobili uslov da mogu da ostanu ako pređu u raskolničku pravoslavnu crkvu Ukrajine.

Iguman Lavre mitropolit Pavle izjavio je da je nemoguće jednostrano raskinuti ugovor i da je za to potrebna sudska odluka.

Prema njegovim rečima, ne može biti kompromisa i braća nameravaju da stoje do kraja.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading