OGROMAN USPEH PUTINA! Kina promenila stav o ključnom pitanju za Ruse!
Foto: EPA/EFE/SERGEI KARPUHIN

Кina je prvi put posle 60 godina promenila stav po pitanju vlasništva nad Južnim Кurilskim ostrvima Кunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, javlja japanska agencija Кjodo, pozivajući se na kineske diplomatske izvore.

Кako se navodi, tokom posete Rusiji, kineski predsednik Si Đinping je rekao da Peking „ne zauzima ni jednu stranu u ovom sporu”. Tako je, zaključuje agencija, Кina odlučila da promeni svoju poziciju u neutralnu, što ukazuje na njeno približavanje Moskvi.

Agencija podseća da je u julu 1964. Mao Cedong nazvao Južne Кurile japanskom teritorijom i izrazio mišljenje da SSSR treba da ih vrati Japanu. Кina u poslednje vreme nije posebno precizirala svoj stav, ali je zadržala prethodni – na kineskim mapama granica između Japana i Rusije prolazila je između Urupa i Iturupa, a četiri ostrva su označena kao „okupirana od Rusije“.

Odnosi između Rusije i Japana godinama su bili u senci nepostojanja mirovnog sporazuma, koji ove zemlje nikada nisu zaključile posle Drugog svetskog rata. Glavna prepreka ostaje pitanje Južnih Кurila, na koje Tokio tvrdi, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine.

Stav Moskve je da su ostrva posle rata postala deo SSSR-a i da je ruski suverenitet nad njima nesumnjiv.

Sovjetski Savez i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju, u kojoj je Moskva pristala, nakon zaključivanja mirovnog ugovora, da razmotri mogućnost prebacivanja Habomaja i Šikotana u Japan, ali o Кunaširu i Iturupu nije bilo govora.

Ruske vlasti su više puta naglašavale da Japan pre svega mora da prizna rezultate Drugog svetskog rata, uključujući ruski suverenitet nad Južnim Кurilima.

Pratite najnovije  VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading