KOLIKA JE PUTINOVA PLATA? Ovo su zvanične informacije, a evo šta kažu glasine
Alo! Ilustracija /J.V.

Ruski predsednik Vladimir Putin dobio je platu od 122.000 evra u 2021. godini, ako je verovati zvaničnim državnim podacima. On se smatra jednim od najbogatijih ljudi na svetu. Niko ne zna tačno koliko šef Kremlja ima u banci, niti kakvu ličnu imovinu poseduje, ali nekoliko procena govori o njegovom ogromnom bogatstvu od čak 228 milijardi evra. 

Ako je ta računica tačna, onda to baca senku i na zvanično najbogatijeg čoveka na svetu: francuskog milijardera i magnata luksuznih brendova (Henesi, Luj Viton) Bernara Arnoa, koji je trenutno na vrhu Forbsove liste.

Svi pokušaji da se dokaže koja je imovina zaista u vlasništvu ruskog predsednika u Ruskoj Federaciji uglavnom su uzaludni. Putin je već počeo da gomila lično bogatstvo tokom svog dolaska na vlast početkom 1990-ih. Političku karijeru započeo je kao savetnik gradonačelnika Sankt Peterburga, pre nego što se preselio u Moskvu i radio u Kremlju, gde je napredovao pod okriljem administracije Borisa Jeljcina.

Rusija je tada bila zaglibljena u ekonomskim previranjima nakon raspada Sovjetskog Saveza, a vladi je bio očajnički potreban kapital. Putin je, kao bivši pripadnik KGB-a sa razgranatom mrežom saradnika u tajnim službama, zaista bio duboko umešan u dogovore oko unosne ruske "konverzije imovine", odnosno privatizacije ogromne imovine koja je ranije bila u vlasništvu sovjetske države. Pod Jeljcinovom administracijom, Putin i mnoštvo drugih ekonomskih savetnika su 'prodali' ovu imovinu maloj grupi biznismena za samo delić njihove stvarne vrednosti: u uskim krugovima, javno je prebačeno u privatno i izgrađeni su temelji novog poretka.

Do danas svi ruski oligarsi koji su još uvek u igri dobro znaju da sve svoje bogatstvo duguju Putinu. Neposlušni, poput Mihaila Hodorkovskog i drugih, od tada su napustili ili državni teren ili ovaj svet. Zatvoreni opozicioni lider Aleksej Navaljni svojevremeno je objavio samo delić priča iz tog krvavog mozaika, poput izgradnje Putinovog zamka od 18.000 kvadratnih metara na Crnom moru, koji su u potpunosti finansirali ruski oligarsi. 

Njegova vrednost premašuje milijardu dolara: reč je o građevini koja svojom raskošnošću mermernim korintskim stubovima, vinogradima, turskim kupatilima, bazenima i hokejaškim klizalištima, izgleda, kažu, čak bolje od Bakingemske palate, piše Slobodna Dalmacija.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Šumadinac

06.04.2023 17:46

Bre čista laž, Putin radi besplatno za majčicu Rusiju, živi ko postanar u državnoj dači. Prima i socijalnu pomoć.