SADA SLAVI NOVI ROĐENDAN! Žena iz mora izvukla školjku, iz nje ispala minijaturna hobotnica, a onda je hitno prevezena u bolnicu!
Foto: EPA/ANTONIO BAT

Opasnost, i to smrtonosna, često vreba tamo gde ne očekujemo, kao na primer na plaži. I ta opasnost često ne dolazi u velikom obliku, nego u malom.

Nema boljeg primera za potvrdu te teze od slučaja koji se dogodio na popularnoj plaži u Sidneju. Tamo je 30-godišnja žena u četvrtak oko 14.45 sati po tamošnjem vremenu iz mora izvukla školjku. Iz nje je ispala sićušna plavoprstenasta hobotnica duga oko 10 centimetara i dvaput je ugrizla za trbuh. Na plažu su došli bolničari, pružili ženi prvu pomoć i odvezli je u bolnicu na praćenje i daljnje lečenje.

Žena je srećom u stabilnom stanju. Hobotnica s plavim prstenovima, inače, ima otrov tetrodotoksin, dovoljno jak da ubije više od 20 ljudi. Otrov izaziva paralizu i usporava telo do tačke u kojoj neće moći disati. Tetrodotoksin je više od 1.000 puta otrovniji za ljude od cijanida i za njega ne postoji protivotrov. Samo je nekoliko potvrđenih žrtava jer će se hobotnice radije sakriti u malim pukotinama, a grizu samo ako se osećaju ugroženo ili su izdvojene iz svoje okoline.

Zahvaljujući intervenciji lekara ovaj slučaj se nije završio tragično.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading