RASULO U FRANCUSKOJ Makron preti raspuštanjem skupštine
Foto: EPA/EPA

Sakupljanje većine teško ide, a tokom prepodneva postojale su računice da se sve vrti oko dva do pet glasova razlike. Novi krizni sastanak Makron je u Jelisejskoj palati sa premijerkom Elizabet Born i saradnicima održao u četvrtak u podne.

U slučaju da ne sakupi većinu, vlastima na raspolaganju stoji i famozni član 49.3 Ustava koji joj omogućuje proklamovanje zakona bez glasanja, ali uz mogućnost izglasavanja nepoverenja vladi. Takva opcija u ovom trenutku bi bila izuzetno nepopularna i samo bi povećala bes na ulicama.

- To bi bio prolazak na silu, iako je taj član u Ustvu, poredstavljalo bi to za nas nedostatak poštovanja prema demokratiji – poručio je sindikalni lider Filip Martinez ispred skupštine.

Naglasio je da će se, ako zakon bude usvojen, a naročito ako bude putem člana 49.3, pobuna nastaviti. Poručio je i da postoje pritisci.

- Jedan poslanik mi je rekao i da ima glasova koji se kupuju. To je težak znak za demokratiju. Veoma sam zabrinut zbog tog mešetarenja po kuloarima – rekao je Martinez.

O Makronovoj pretnji da će raspustiti skupštinu ukoliko zakon ne bude usvojen, oglasila se i liderka krajnje desnice Marin Le Pen.

- Odlično! Neka je onda raspusti. To mi ne predstavlja nikakav problem. Konsultovanje naroda nikada mi nije bilo problem. Čik, da ponovo idemo na izbore – izazvala je predsednika Le Penova koja je takođe govorila o "kupovini glasova i pretnjama".

U zemlji su se, u iščekivanju odluke, i u četvrtak nastavili ciljani štrajkovi manjeg inteziteta. Predvode ih radnici u gradskoj čistoći, železničari, zaposleni u energetskom sektoru. Martinez je naglasio da se smeće ne odnosi u čak 35 francuskih gradova.

Za četvrtak uveče je zakazan sastanak sindikata da bi se odlučilo o daljem toku protesta.

- Potrebna je generalizacija štrajka – dao je ton Martinez i pre odluke vlasti.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading