"EVROPA MORA DA ODSEČE GLAVU ZMIJI!" Albanska mafija okupirala kontinent!
EPA

Evropa mora odlučno da se pozabavi migrantskom krizom, a to će učiniti tako što će "odseći zmiji glavu", a ta zmija je albanska mafija, piše "Spektator"

Amerika mora da bude oštra u borbi protiv meksičkih narko-kartela, izjavio je ranije ovog meseca bivši američki državni tužilac Vilijam Bar. Uporedivši ih sa Islamskom državom, podržao je zajedničku rezoluciju dva republikanska senatora, dajući američkom predsedniku ovlašćenje da rasporedi vojsku protiv kartela u Meksiku.

Ako to ne učine, upozorio je on, kartelima će nastaviti da preplavljuju SAD svojim "smrtonosnim drogama u industrijskim razmerama". Američka strategija za borbu protiv droga bila je neefikasna jer, smatra Bar, "ostavlja lanac snabdevanja lekovima netaknutim… Pravi napredak zahteva agresivno napadanje snabdevanja drogom na njegovom izvoru. Glava zmije je u Meksiku."

Evropa mora da primeni sličan pristup ako želi da reši migrantsku krizu, navodi "Spektator". Sporazum postignut prošle nedelje između Britanije i Francuske o rešavanju krize malih čamaca u Lamanšu neće sam po sebi uspeti jer ne napada krizu na njenom izvoru.

Riši Sunak i Emanuel Makron su toga svesni. U zajedničkoj deklaraciji izdatoj na kraju samita u petak u Parizu, našlo se obećanje da će se "ojačati razmena informacija i saradnja o nizu pretnji"; to uključuje terorizam, trgovinu drogom i "organizovani kriminal vezan za imigraciju".

Primetno je da je poslednjih nedelja došlo do promene u Sunakovoj retorici koji sada uporno ponavlja da je ključ za rešavanje migrantske krize "razbijanje kruga kriminalnih bandi".

Glava te evropske zmije je Albanija, čija se moćna mafijaška mreža već dve decenije širi na Zapad. Prošle godine je nemačka vlada izvestila da u zemlji postoji 40 albanskih bandi, koje su postajale sve bogatije i nasilnije kako su širile svoju trgovinu drogom i ljudima. Njihovo prisustvo je vidljivo i u Belgiji, Španiji, Grčkoj, Francuskoj, Luksemburgu i sada Britaniji.

Snage albanske mafije su, prema belgijskoj policiji, "disciplina, pouzdanost i profesionalizam" gangstera i njihova sposobnost da se brzo povežu sa drugim kriminalnim organizacijama. Jedna takva veza je sa latinoameričkim narko-kartelima, koji snabdevaju Albance kokainom koji se krijumčari u Evropu.

Vilijam Bar je govorio o tome kako meksički karteli "koriste taktiku podmićivanja i terora da bi se učvrstili". To je takođe bio modus operandi albanske mafije. Evropol je 2016. godine saopštio da je 90 odsto migranata koji su stigli u EU koristilo krijumčarsku mrežu, donoseći kriminalnim bandama profit od pet do šest milijardi dolara.

Radeći sa italijanskom mafijom, Albanci su, navodi agencija EU za sprovođenje zakona, "korumpirali hiljade državnih službenika koji zbog toga zatvaraju oči pred kvalitetom lažnih papira, ili čak pomažu u njihovom izdavanju".

Albanija je 2019. osnovala Specijalnu strukturu za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (Spak) na čijem je čelu Arben Kraja, glavni specijalni tužilac. U intervjuu 2021. godine, priznao je da "organizovane kriminalne grupe povećavaju svoje aktivnosti… kako bi iskoristile mogućnosti koje pruža globalizacija".

Kraja je rekao da se Spak suočio sa ogromnim izazovom, koji je otežan zbog "korupcije i nekažnjivosti visokih zvaničnika". Među onima koji su optuženi ili osuđeni u Albaniji za korupciju su bivši ministar vlade i bivši glavni tužilac zemlje.

Albanska mafija uspostavila je mreže trgovine ljudima širom severne Afrike – od Maroka do Libije – kao i na Balkanu, kontrolišući migracione rute i tranzitne kampove. Poslednjih godina probili su se u severnu Francusku, otuda i porast broja malih brodova preko Lamanša od 2018. Iako Albanci organizuju mreže, obično su kurdske, sirijske i marokanske bande te koje su prisutne na plažama.

U prošlogodišnjem intervjuu, Bar je rekao da je nekoliko puta posetio Meksiko kao državni tužilac, ali je otkrio da je Andres Manuel Lopez Obrador predsednik "koji veruje u zagrljaje, a ne metke". Shodno tome, vlada je "izgubila kontrolu nad zemljom".

Evropa ne može da dozvoli sličnu situaciju u Albaniji, piše "Spektejtor". Prošlog decembra Riši Sunak se u Londonu sastao sa albanskim premijerom Edijem Ramom. U saopštenju posle sastanka najavljeno je da će dve zemlje dalje ojačati "odličnu operativnu saradnju u oblasti provođenja zakona, sa ciljem odvraćanja i ometanja ilegalne migracije i prodora u kriminalne mreže… uključujući, ali ne ograničavajući se na, efektivne podatke -deljenje i više zajedničkih operativnih timova".

Većina detalja ove operativne saradnje nije otkrivena, ali bi mogla biti slična pomoći koju je Britanija dala Kolumbiji 1990-ih u borbi protiv onoga što su SAD (koje su dale dve milijarde dolara pomoći) opisale kao "narko-teroristi". Britanska podrška uključivala je obuku kolumbijske policije za narkotike i formiranje obaveštajnog centra i zajedničkog obaveštajnog odbora.

Od 45.000 migranata koji su prošle godine ilegalno prešli u Englesku, 12.000 su bili Albanci. Od tog broja, 10.000 su bili muškarci u dobi od 20 do 40 godina. Godine 2020. broj Albanaca koji su došli malim brodom u Englesku bio je 50.

"Porast je bio eksponencijalan i mislimo da je to uglavnom zbog činjenice da su albanske kriminalne bande stekle uporište na severu Francuske", rekao je u oktobru tajni komandant pretnji Kanalu, Den O'Mahoni.

Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala (NCA) izvestila je prošle godine da je albanska mafija poslednjih godina "uvezla ekspertizu stečenu od industrijskog uzgoja kanabisa u njihovoj matičnoj zemlji u Veliku Britaniju". Oni takođe kontrolišu tržište kokaina u zemlji.

Bi-Bi-Si je u novembru izvestio da albanske bande koriste migrantske kampove oko Kalea "kao teren za regrutaciju": U zamenu za prebacivanje migranta preko Lamanša, mafija ih organizuje da rade u njihovoj rastućoj industriji droge jednom kad stignu u Britaniju. Ove ponude se često upućuju uz pretnje migrantu ili njihovoj porodici u Albaniji.

Zbog toga, zaključuje "Spektejtor", Britanija mora odlučno da stane na put malim čamcima u Lamanšu, a oni koji se protive tome su "korisni idioti albanske mafije".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Sonja

15.03.2023 21:48

Tražio Zapad i dobio divnu ALBANSKU MAFIJU. Njihovo čedo lepo.