ASTEROID VELIČINE BAZENA JURI KA ZEMLJI! NASA izdala hitno upozorenje! Moguć sudar!
Foto: Pixbay

Američka svemirska agencija NASA prati novootkriveni asteroid veličine olimpijskog bazena koji bi mogao da se sruši na Zemlju na Dan zaljubljenih za 23 godine, saopštila je agencija. Međutim, astronomi procenjuju da je rizik od sudara minimalan.

Kancelarija za koordinaciju planetarne odbrane NASA-e saopštila je da asteroid – nazvan 2023 DV – "ima veoma male šanse da udari Zemlju", dodajući da će analitičari nastaviti da prate objekat i ažuriraju svoja predviđanja kako više informacija bude dostupno.

Podaci svemirske agencije sugerišu da je najbliže što će svemirska stena od 49 metara prići Zemlji biti na 1,8 miliona kilometara, i to bi moglo da se dogodi 14. februara 2046. godine.

NASA je procenila izglede za udar 1 prema 560, dok ih je Evropska svemirska agencija stavila na 1 prema 625. Obe svemirske agencije su nisko rangirale asteroid na skali opasnosti od udara - na prvom nivou.

Prvi nivo znači da je "šansa za sudar krajnje malo verovatna" i da nema "razloga za pažnju javnosti ili zabrinutost", navode iz NASA-e i dodaju da će "nova teleskopska posmatranja vrlo verovatno dovesti do preraspodele na nivo 0", što znači da je verovatnoća sudara sa svemirskim objektom nula.

Međutim, čak i pretnja prvog nivoa je izuzetno neobična jer svi ostali navedeni asteroidi imaju nultu ocenu.

NASA-ino otkriće dolazi nakon što je uspešno promenila putanju asteroida u oktobru prošle godine namerno udarivši u njega raketom. Misija, nazvana Test dvostrukog preusmeravanja asteroida (DART), pozdravljena je kao veliki proboj za planetarnu odbranu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading