"DONACIJA" ILI PRITISAK Grčka i Vatikan se dogovorili oko Partenona
Foto: Printscreen

Vatikan je povratak nazvao ekumenskom „donacijom“ pravoslavnom hrišćanskom arhiepiskopu Atine i cele Grčke, a ne nužno transferom iz jedne u drugu državu.

Ipak to je svojevrstan pritisak na Britanski muzej da zaključi dogovor sa Grčkom o sudbini njene mnogo veće kolekcije skulptura Partenona, navodi agencija.

Šef vatikanskog grada-države, kardinal Fernando Vergez, potpisao je sporazum o sprovođenju „donacije“ tokom privatne ceremonije Vatikanskog muzeja sa grčkom ministarkom kulture Linom Mendoni i predstavnikom pravoslavnog arhiepiskopa Atine i cele Grčke, Jeronimosa II.

Očekuje se da će fragmenti Partenona stići u Atinu kasnije ovog meseca, a planirana je ceremonija njihovog prijema 24. marta.

Agencija podseća da je Britanski muzej odbijao decenijama apele Grčke da vrati mnogo veću kolekciju skulptura Partenona, koje su centralni deo muzejske postavke od 1816. godine.

Ranije ovog meseca, međutim, predsednik Britanskog muzeja rekao je da su Ujedinjeno Kraljevstvo i Grčka radili na dogovoru prema kojem bi mermer iz Partenona bio izložen i u Londonu i u Atini.

Skulpture iz 5. vek p.n.e. uglavnom su ostaci friza dugog 160 metara (520 stopa) koji se protezao oko spoljnih zidova Partenonskog hrama na Akropolju, posvećenog Atini, boginji mudrosti.

Veliki deo friza i drugih skulpturalnih ukrasa hrama izgubljen je u bombardovanju u 17. veku, dok je početkom 19. veka kulturnog blaga britanski diplomata lord Eldžin odneo iz hrama Partenona u Atini kada je Grčka bila pod osmanskom vlašću.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading