GRCI NA ULICAMA Danas velike demonstracije zbog tragične železničke nesreće
Foto: AP/Aggelos Barai (STR)

Putnički voz sa 350 putnika sudario se u blizini Larise sa teretnim vozom koji je saobraćao istim kolosekom u suprotnom smeru.

Nakon sudara izbio je požar. Nesreća koja se dogodila 28. februara izazvala je nezadovoljstvo javnosti zbog katastrofalnog stanja grčke železničke mreže, a radnici štrajkači poručuju da su za to krive godine zanemarivanja, nedovoljnog ulaganja i broja zaposlenih, što je sve posledica decenijske dužničke krize u zemlji, prenosi Rojters.

Katastrofa je izazvala proteste širom Grčke, a više od 10.000 ljudi okupilo se u nedelju u Atini, puštajući stotine crnih balona u nebo. Železnički radnici su od četvrtka organizovali neprekidne, 24-časovne štrajkove, čime je mreža zaustavljena, a oni kažu da njihove zahteve za poboljšanjem bezbednosnih protokola godinama niko ne čuje.

Očekuje se da će današnji štrajk, kome će se pridružiti i drugi radnici javnog sektora, poremetiti i metro, tramvajski i autobuski saobraćaj, a i trajekti će ostati usidreni pošto su i pomorski i lučki radnici najavili da će se pridružiti protestu.

„Napravićemo bezbednu železnicu tako da niko više nikada ne doživi tragičnu nesreću poput ove u Tempiju“, navodi se u saopštenju glavnog sindikata železničara. Krovni sindikat koji okuplja stotine hiljada radnika javnog sektora, takođe je pozvao na celodnevni štrajk i protest zbog "smrtonosnog zločina", a brojni učenici i grupe nastavnika su rekli da će se pridružiti mitinzima.

Grčka je privatizovala železnicu 2017.godine prodajom italijanskoj državnoj kompanij "Ferrovie dello Stato Italiane" i ona sada posluje pod imenom "Hellenic Train".

Očekivanja su bila da će narednih godina u železničku infrastrukturu, za koju je uz italijansku, odgovrna i grčka kompanija OSE pod državnom kontrolom, biti uloženo stotine miliona evra, ali se to nije desilo.

Predsednik grčke vlade Kirjakos Micotakis rekao je u obraćanju naciji da „sve ukazuje na tragičnu ljudsku grešku“, ali je prihvatio neke od kritika, priznajući da su decenije zanemarivanja mogle doprineti katastrofi.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading