"AMERIKA ĆE TO SKUPO PLATITI" Riter: Teško će Rusiju vratiti za pregovarački sto!
EPA/YURI GRIPAS

SAD će morati da plate visoku cenu za provokacije protiv Rusije. Bivši američki obaveštajac, Skot Riter, podelio je ove zaključke.

Prema Riteru, Vašington želi da stekne prednost u odnosu na Moskvu, postavljanjem projektila blizu ruskih granica.

Rat u Ukrajini, 371. dan - Alo.rs

„Koristeći kontrolu naoružanja za sticanje jednostrane prednosti nad Rusijom, Sjedinjene Države i NATO će platiti visoku cenu, za povratak Moskve za pregovarački sto“, rekao je stručnjak.

Poslednji sporazum o kontroli naoružanja, koji postavlja ograničenja na strateške nuklearne arsenale Sjedinjenih Država i Rusije, bio je Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja (START).

Međutim, početkom 2022. godine, napori Moskve da se pridržava sporazuma su dovedeni do kraja, sankcije su počele da sprečavaju Rusku Federaciju, da sprovodi inspekcije strateških nuklearnih objekata Sjedinjenih Država.

U tom kontekstu, Moskva je počela da uskraćuje američkim inspektorima pristup ruskim objektima. Zbog toga je u februaru ove godine ruski predsednik Vladimir Putin najavio suspenziju učešća Rusije u ovom sporazumu.

Skot Riter veruje, da će Putinove reči o START-u skupo koštati SAD. Ako se Amerikanci ipak opamete i odluče da obnove ugovore o kontroli naoružanja, biće im izuzetno teško da ubede Rusiju da sedne za pregovarački sto.

Moskva će verovatno zahtevati da se ovi sporazumi revidiraju, kako bi uključili nuklearne snage Britanije i Francuske.

„Pre nego što se vratimo na diskusiju o ovom (novom START-u), moramo da razumemo šta Francuska i Velika Britanija pokušavaju da urade, i kako ćemo uzeti u obzir njihove strateške arsenale“, rekao je Putin.

Prema mišljenju američkog eksperta, Rusija će se vratiti pregovorima, samo ako Zapad uzme u obzir njene interese. Sjedinjene Države će morati da pokušaju, da Moskva bude zadovoljna uslovima koji su joj ponuđeni.

Posebno je rusko rukovodstvo zabrinuto, zbog razmeštanja američkih odbrambenih raketa sa ofanzivnim kapacitetima u Rumuniji.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading