"MOĆNA SILA ĆE STATI UZ PUTINA" Bolton najavljuje ogroman problem za Kijev
Foto: EPA/SERGEY GUNEEVSPUTNIK/KREMLIN / POOL

Bivši najviši američki diplomata Džon Bolton kaže da sumnja da Kina može legitimno da zadrži poziciju neutralnosti u sukobu Rusije i Ukrajine, čak i nakon što je Peking pozvao na prekid vatre i nastavak mirovnih pregovora godinu dana nakon pokretanja vojne operacije Moskve u Ukrajini.

Bolton, koji je tokom svoje političke karijere stekao reputaciju intervencionističkih spoljnopolitičkih stavova, bio je istaknuti kritičar kineske politike jposebno po pogledu na nezavisni Tajvan i navodnu krađu zapadne intelektualne svojine koju je sankcionisala država. U petak je ispalio još jednu salvu kritika prema Pekingu.

„Mnogi takozvani eksperti su rekli da je Kina bila zaprepašćena invazijom Rusije na Ukrajinu“, rekao je Bolton za Vašington post. „Mislim da smo poslednjih dana videli pozitivne dokaze da to nije istina".

„Dakle, da budemo jasni, mislim da je Kina u ovome sa obe noge stoji na strani Rusije“, rekao je on.

„I dok svakako ne umanjujem pretnju koju Kina predstavlja za Tajvan i zemlje istočne i južne Azije, rekao bih da je Ukrajina najugroženija zemlja na svetu danas od Kine.

Bolton, koji je bio ključni savetnik u administraciji Donalda Trampa tokom 17 meseci između aprila 2018. i septembra 2019, dodao je da veruje da su „Rusi i Kinezi u ovome zajedno“, nazivajući sukob u Ukrajini „ globalni rat“.

„Kinezi su od početka, politički, a mislim i vojno, držali leđa Rusiji“, objasnio je Bolton. „A prateća druga strana toga je da ako bi Kina, na primer, pokušala da napadne Tajvan, ili da ga baci blokadom, očekivali bi da im Rusija čuva leđa.

Kineski mirovni dokument od 12 tačaka, koji je objavila u petak, poziva na prekid neprijateljstava u Ukrajini, kao i na ukidanje zapadnih sankcija Rusiji.

Međutim, stav Pekinga je kritikovan na Zapadu kao potkopan diplomatskom i ekonomskom podrškom zemlje Rusiji. Različiti zapadni zvaničnici su takođe upozorili da Kina možda razmatra da obezbedi oružje Moskvi – tvrdnju koju Peking negira.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading