SRBI JE BACAJU U ĐUBRE U Kini jedan kilogram ove biljke prodaju za 300 dolara!
Međutim, svake jeseni i zime njegove ulice ispuni jedinstven miris koji odaje njegovu drevnu istoriju i obećava svetlu budućnost – sušene kore mandarina, poznate kao čenpi.
Na prvi pogled, Sinhui je samo običan, uspavani okrug u „trećerazrednom“ gradu u Kini. Ali svake godine, tokom jeseni i zime, njegove ulice ispunjava jedinstven miris koji podseća na njegovu drevnu istoriju i obećava svetlu budućnost – miris sušenih kora mandarine, poznatih kao čenpi.
Za stanovnike ovog kraja, to je miris zlata.
Reč za „mandarinu“ na kantonskom jeziku izgovara se isto kao reč za „zlato“ – „gam“. A, baš kao i plemeniti metal, neke od ovih kora mogu vredeti ogromne svote novca.
Sinhui se nalazi na istočnoj strani Đangmena, grada u južnoj kineskoj provinciji Guangdong. Redovi stabala, neupadljive fabrike i farme prate nove auto-puteve, dok povremeni sjajni stakleni neboderi simbolizuju ekonomski uspon ovog kraja.
– Ovo je Đangmen Vanda Plaza, najviši neboder u Đangmenu. Naravno, nije to ništa u poređenju sa neboderima u Hong Kongu, ali je ipak impresivno – skoro 200 metara visoko. Pogledaj i ove dobro asfaltirane auto-puteve. Sinhui se mnogo razvio – rekao je Džou Živei, lokalni stanovnik, dok vozi svog prijatelja, šefa kuhinje Lija Či Vaija, kroz Sinhui u svom belom Poršeu.
Razvoj grada velikim delom može se pripisati njegovim korama mandarine.
Foto: Shutterstock
Iako mandarine rastu širom Kine, samo kore iz Sinhua smatraju se vrednim kao zlato.
Lekovita svojstva ovih kora, koje se u kineskoj medicini koriste već vekovima, prvi put su dokumentovana još u doba dinastije Južni Song (1127–1279).
– Sinhui se nalazi na ušću reka Siđang i Tanđang, u srcu delte Biserne reke – objašnjava Li, glavni kuvar restorana sa Mišlenovom zvezdom, „The Legacy House“, koji se nalazi u hotelu Rouzvud Hong Kong.
Li je iz Sinhua otišao u Hong Kong kao tinejdžer. Nakon što je decenijama radio kao kuvar kineske kuhinje u užurbanom gradu, obnovio je svoje poštovanje prema proizvodima iz rodnog kraja.
– Sastav vode i zemljišta učinio je ovo područje idealnim za uzgoj mandarina. Veruje se da su kore odavde bogatije mikronutrijentima nego one iz drugih krajeva – kaže Li.
Da bi se kore mogle nazvati „čenpi“ (stare kore, naučno poznate kao Citri Reticulatae Pericarpium), moraju se sušiti na suncu svake jeseni i zime najmanje tri godine zaredom. Ostatak godine pažljivo se čuvaju.
Postoje četiri glavne vrste kora: zelene kore mandarine (brane se pre nego što sazru), svetlocrvene kore (brane se u novembru), velike crvene kore (potpuno zrele u decembru) i zimske velike crvene kore (brane se nakon zime, kada plodovi sadrže više šećera).
Foto: Shutterstock
Milioni dolara na aukcijama
Cene čenpija zavise od starosti i kvaliteta. Na primer, kore stare tri godine mogu koštati oko 30 dolara po kilogramu, dok one stare 10 godina dostižu i 300 dolara.
Najređe i najstarije kore prodaju se na aukcijama za basnoslovne sume. Godine 2018, 500 grama čenpija starih 120 godina prodato je za neverovatnih 9.650 dolara.
– Kore iz Sinhua nisu samo sastojak, već i simbol statusa. Kada ih poslužite gostima, to pokazuje vašu velikodušnost i poštovanje – dodaje on.
Industrija koja cveta
Proizvodnja čenpija danas je veliki posao u Sinhuu. Prema podacima lokalne vlade, u 2022. godini industrija je generisala prihod od preko 1,4 milijarde dolara.
Uprkos tome, proces proizvodnje ostaje tradicionalan. Kore se ručno suše na suncu, a svaki komad pažljivo se proverava kako bi se osigurao kvalitet.
– Ovo nije samo posao, već deo naše kulture. Čenpi su ono što nas povezuje s našim korenima – zaključuje on, piše Si En En.
(Marija Bosiljčić/Bizportal)
BONUS VIDEO
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)