HRVATSKOJ PRETI KATAKLIZMA! Ogroman razlog za brigu komšija
Foto: AP/Ghaith Alsayed (STR)

Prevolnik je, govoreći za Dnevnik Nove TV, rekao da je to područje u kojem je najveća seizmička aktivnost u Hrvatskoj.

- U poslednje tri godine svedoci smo da se aktivnost odvija upravo na onim područjima koja su po karti opasnosti od zemljotresa izdvojena kao tri seizmički najaktivnija: šire zagrebačko područje - gde smo imali jake potrese u Zagrebu i Petrinji, potom Kvarner i Hrvatsko primorje, a područje gde je seizmička aktivnost najveća je južna Dalmacija. To je područje gde se očekuje da se jači potresi češće događaju sa maksimalno procenjenom magnitudom od 7,5 stepeni - objasnio je seizmolog. Poređenja radi, Tursku su pogodila dva snažna zemljotresa, prvi od 7,8 i drugi od 7,5 Rihtera.

Dan kada se tresao Zagreb

Hrvatsku prestonicu je 2. marta 2020. godine u 6.24 sati zatresao zemljotres jačine 5,5 stepeni po Rihteru, da bi pola sata kasnije usledio drugi, jačine 4,8 stepeni. Oba su bila razorna.

Poginula je devojčica, a 30 ljudi je povređeno.

Prema zvaničnim podacima, oštećeno je 25.000 zgrada, od kojih je 6.000 u potpunosti uništeno. Iz centra Zagreba raseljeno je oko 10.000 ljudi.

Prevolnik je, komentarišući zemljotres magnitude 4,8 stepeni koji je četvrtak pogodio Krk, rekao da je to jedno od tri seizmički najaktivnija područja za koje je maksimalna procenjena magnituda zemljotresa 6,5 Rihtera.

- Mi seizmolozi uvek govorimo da su potresi generalno povezani jer su njihovi uzroci isti, a to su geodinamički procesi u unutrašnjosti zemlje. Ali apsolutno ne možemo reći da je potres u Turskoj uzrokovao ovaj kod nas. To su prevelike udaljenosti i premale su amplitude koje je turski potres izazvao na našem području - objasnio je Prevolnik.

Kako je istakao, u ovom trenutku seizmologija ne može predvideti potres i pitanje je hoće li to ikada moći.

- Treba dati kvalitetne podloge na temelju kojih građevinari mogu osmisliti protivpotresno projektovanje i gradnju. Tada imate sigurne zgrade i u tom vam je slučaju svejedno kad će se potres dogoditi - zaključio je hrvatski seizmolog.

Petrinjska katastrofa

Pre nešto više od dve godine Petrinju su pogodila dva jaka zemljotresa u roku od dva dana. Prvi, 28. decembra 2020. godine, bio je jačine 5,0, a dan kasnije udario je drugi od 6,2 Rihtera. Drugi udar odneo je osam života, a povređeno je 28 osoba. Hrvatska televizija tada je javila da centar grada kakav je nekada bio više ne postoji.

Razoran zemljotres uzrokovao je veliku materijalnu štetu u tri županije - Sisačko-moslavačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj, koju je Svetska banka procenila na 5,5 milijardi evra.

Prema podacima Štaba civilne zaštite zaduženog za obnovu, ukupno je prijavljena šteta na oko 40.000 objekata, od čega je oko 5.000 označeno kao privremeno neupotrebljivo. Mnogi objekti još čekaju obnovu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading