DOK GOD IMA NADE, NE ODUSTAJEMO Naš heroj Vidović za Alo! opisuje potresne scene iz razrušenog grada Hataja
Foto: Printscreen/Foto: MUP Srbije

Ovo je za Alo! ispričao Davor Vidović, vođa specijalističkog tima Sektora za vanredne situacije MUP Srbije.

- Koristimo sve resurse koji su nam na raspolaganju, imamo audio i video opremu za detektovanje signala života, s nama je i naš Zigi, specijalno obučeni pas za pronalaženje. Bez prestanka pretražujemo teren, ali ne znam kolike su šanse da pronađemo još nekog živog. U potpunosti sarađujemo sa turskim kolegama iz vojske i policije, zajedno radimo. Neki kažu da posle sedam dana nema šanse da neko preživi ispod ruševina, neke zemlje su povukle svoje timove, ali mi ostajemo. Nećemo odustati dok postoji i najmanji tračak nade za još nekog - kaže Davor.

Kako nam je objasnio, u koordinaciji sa turskim vlastima odlučeno je da naš spasilački tim ne izvlači poginule.

- Nemamo vremena za mrtve. Njih kupi teška mehanizacija, bageri i buldožeri koji raščišćavaju grad. Strašno je što je tako, ali tako je. Ne znam šta da vam kažem, ovakav užas nisam mogao ni da zamislim - tiho je rekao Davor.

Bande koriste nesreću

Spasilačkim ekipama u Turskoj sve veći problem stvaraju sukobi lokalnog stanovništva, uz upotrebu vatrenog oružja, krađe, pljačke i intervencije vojske - rekao je Siniša Badovinac, komandant operacija na terenu hrvatskog tima.

On je za riječki „Novi list“ rekao da je teško raditi bez pratnje policije ili vojske, kao i da je u blizini jednog od njihovih potražnih timova tokom vikenda došlo do sukoba dve veće grupe lokalnih stanovnika, bilo je i pucnjave, uplela se i vojska. „Krade se sve. Na meti su prvenstveno prodavnice, odnosno ono što je od njih ostalo, i apoteke. Sve su opustošene i zjape prazne. Ništa ne radi, tako da je nemoguće kupiti bilo šta“, rekao je Badovinac.

Kako prenose turski mediji, policija efikasno hapsi lopove koji će se suočiti možda i sa smrtnom kaznom. Takođe, mnogi građani uzimaju pravdu u svoje ruke i brutalno prebijaju kriminalce koje zateknu na delu.

Bliži se kraju akcija spasavanja preživelih

U Turskoj i Siriji se bliži kraju akcija spasavanja preživelih u zemljotresu iz ruševina i potrebno je hitno preći na fazu pružanja skloništa, hrane, školovanja i psihosocijalne zaštite, izjavio je juče šef UN za hitnu humanitarnu pomoć Martin Grifits. Tokom posete Alepu na severu Sirije, Grifits je napomenuo da će UN poslati pomoć koja se kreće iz regiona koje drži vlada u Siriji u severozapadni deo zemlje koji drže pobunjenici, a takođe je opustošen u zemljotresu, preneo je Rojters.

Ogromna šteta je naneta ekonomiji

Zemljotresi koji su 6. februara pogodili Tursku naneli su štetu ekonomiji u iznosu od 84 milijarde dolara, objavila je agencija Blumberg, pozivajući se na procene turske Konfederacije preduzetnika i predstavnika privrednih krugova.

U prvoj proceni Konfederacije navodi se da će gubici nacionalne ekonomije zbog zemljotresa biti oko deset odsto BDP. Precizira se da šteta na stambenim objektima iznosi 70,8 milijardi dolara, posledice zemljotresa dovešće do smanjenja budžetskih prihoda zemlje za 10,4 milijarde, a još 2,9 milijardi koštaće tursku ekonomiju gubitak radne snage.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading