AMERIKANCI NAPRAVILI POČETNIČKU GREŠKU! Poznati sajt snimio NATO avione u trenutku napada na Rusiju!
Foto: Printscreen/flajt radar

Avioni američkih i nemačkih mornaričkih snaga u junu 2022. godine redovno su kružili iznad mesta gde su se dogodile eksplozije na gasovodima Severni tok, proizilazi iz analize "Flajtradara 24", koju prenose "RIA Novosti".

Kako se navodi, od 8. do 16. juna, nemački i američki avioni "P-3 Orion" i "P-8 Posejdon" obavljali su redovne letove iznad mesta gde su se dogodile eksplozije. Istovremeno, vojni avioni su se spuštali na male visine, a transponderi su bili isključeni tokom skoro svakog leta, pa su neke od njihovih putanja ostale nezabeležene na tragovima portala.

Osmatrački avion američke mornarice "Posejdon", 8. juna je izveo seriju krugova oko mesta gde će se dogoditi eksplozije na gasovodima Severni tok, severoistočno od ostrva Bornholm.

Tada je američki avion zamenjen nemačkim izviđačkim "P-3 Orionom", koji je prethodno lutao zapadno od Bornholma. Ova letelica je izvela "osmicu" iznad mesta buduće eksplozije.

Od 11. do 15. juna, američki avioni "Posejdon" su svakodnevno kružili tačno iznad mesta budućih sabotaža, često praveći mnogo okreta i petlji na maloj visini, a 16. juna letove u zoni incidenta koji se dogodio kasnije krajem septembra ponovo je izveo nemački "P-3 Orion".

Iz arhive proizilazi da je minimalna visina leta američkih i nemačkih vojnih aviona iznad Baltičkog mora na mestima gasovoda bila manja od 600 metara. Međutim, ona bi mogla biti i niža u onim delovima trase koji nisu evidentirani otvorenim sistemom za praćenje.

Kako je primetio vojni ekspert, glavni i odgovorni urednik časopisa "Nacionalna odbrana" Igor Korotčenko, najverovatnije su NATO avioni u junu vršili praćenje i analizu situacije u oblasti gasovoda da bi pratili rad diverzantskih grupa borbenih plivača. Pri tome, on je dodao da nije isključeno da su i tada mogli postaviti eksploziv.

"Trebalo je da nadgledaju morsko područje prisustva ili odsustva brodova koji bi mogli da otkriju operaciju koja je u toku. S druge strane, ako je potrebno, takvo praćenje bi omogućilo preduzimanje brzih mera za evakuaciju grupe podvodnih diverzanata ukoliko bi bilo kakvih poteškoća ili su otkrivene", rekao je Korotčenko.

Korotčenko je podsetio da je navodna operacija izvedena u zoni intenzivne plovidbe. Pored toga, tamo aktivno rade sredstva za kontrolu nadvodne i podvodne situacije.

Prema njegovim rečima, podaci sa "Flajtradara" spadaju u slučaj informacija koje je distribuirao novinar Simor Herš.

Korotčenko je predložio stvaranje međunarodne istraživačke grupe novinara koja bi prikupljala činjenice, okolnosti i dokumente o terorističkim napadima na Severni tok.

"Trebalo bi napraviti odgovarajuću veb stranicu na kojoj će se prikupljati novi podaci, kako bi se u budućnosti rezultati istrage formalizovali u vidu punopravnog izveštaja sa predstavljanjem u UN i drugim međunarodnim platformama sa zahtevom da se preduzmu odgovarajuće mere međunarodne zajednice da odgovori na sabotaže i terorističke aktivnosti SAD", dodao je on.

Američki novinar Simor Herš rekao je da su tokom NATO vežbi "Baltops" u leto 2022. godine, američki ronioci postavili su eksploziv ispod "Severnog toka", koji su Norvežani aktivirali tri meseca kasnije

Napadi na gasovode dogodili su se 26. septembra na dva ruska izvozna gasovoda u Evropu, Severni tok 1 i 2. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile namernu sabotažu. Operater Severnog toka "Nord strim AG" saopštio je da je "incident na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti vreme popravke".

Ruski predsednik Vladimir Putin je 31. oktobra rekao je da je Gaspromu dozvoljeno da ispita mesto eksplozije Severnog toka, a šef kompanije Aleksej Miler ga je izvestio o istraživanju. Putin je takođe rekao da je "eksplozija na gasovodu Severni tok očigledan teroristički napad".

Pratite vesti sa fronta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading