AMERIKA VIŠE I NE KRIJE! Bajden se javno hvalio, evo koliko SAD profitiraju na patnji Ukrajinaca!
Foto AP

Kako prenosi Rojters, protivvazdušni artiljerijski raketni sistem HIMARS, se, prema ocenama ukrajinskih zvaničnika, pokazao kao veoma efikasan za uništavanje ruskih skladišta oružja i komandnih centara.

Ovaj paket uključuje 18 HIMARS lansera, rakete vojnog taktičkog raketnog sistema (ATACMS) dometa 297 kilometara i više od 1.000 vođenih sistema za višestruko lansiranje raketa (GMLRS).

 

SAD su odbile ukrajinske zahteve za ATACMS projektile, tako da Poljska ne bi mogla da prenese bilo koji ATACMS Ukrajini, bez odobrenja Vašingtona.

Poljska, kao i susedna Češka, od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara nastoje da se oslobode ruskog i sovjetskog oružja i tehnike i zamene ih sredstvima zapadne proizvodnje, navodi Rojters.

Bajden: SAD jedina država koja iz kriza izlazi snažnija

Sjedinjene Države jedina su zemlja koja iz kriza izlazi snažnija nego što je bila kada je u njih ušla, poručio je američki predsednik Džozef Bajden.

On je govorio je o stanju nacije u tradicionalnom obraćanju u Kongresu u kom razmatra značajne teme za američko društvo, unutrašnju i spoljnu politiku.

Bajden je pohvalio ekonomski napredak ostvaren tokom mandata administracije koju predvodi, piše Glas Amerike.

"Pre dve godine naša ekonomija je doživela potres. Međutim, u međuvremenu smo, uz pomoć mnogih građana, otvorili 12 miliona novih radnih mesta. Više ih je otvoreno nego za vreme mandata bilo kog predsednika tokom četvrogodišnje vladavine“, rekao je Bajden.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države su izašle snažnije iz pandemije korona virusa i kovid više ne kontroliše živote Amerikanaca.

U delu govora posvećenom spoljnoj politici američki predsednik je istakao da su se Sjedinnje Države usprotivile ruskoj agresiji u Ukrajini.

"Zajedno sa NATO-om pokazali smo snagu pred ruskom agresijom na Ukrajinu. Zajedno smo učinili ono što Amerika inače radi na najbolji mogući način. Predvodili smo! Ujedinili smo NATO i izgradili globalnu koaliciju. Usprotivili smo se Putinovoj agresiji i podržali ukrajinski narod”, istakao je Bajden.

Ukrajinskom ambasadoru, koji je bio prisutan tokom Bajdenovog obraćanja, poručio je da su SAD ujedinjene u podršci Ukrajini. 

"Bićemo uz vas koliko god da je potrebno”, rekao je Bajden.

Bajden se osvrnuo i na odnose sa Kinom u svetlu nedavne trzavice kineskih balona, za koje američke vlasti tvrde da su špijunski.

Američki predsednik nije konkretno govorio o tom slučaju, istakavši da je kineskom predsedniku Ši Đinpingu jasno stavio do znanja da se SAD zalažu za konkurenciju, a ne sukob.

“Moja administracija će uvek štititi suverenitet Sjedinjenih Država. Posvećeni smo saradnji sa Kinom - tamo gde to može unaprediti američke interese i koristiti svetu. Ali nemojte pogrešno misliti - prošle nedelje smo jasno rekli: ako Kina ugrozi naš suverenitet, zaštitićemo našu zemlju, što smo učinili", rekao je američki predsednik.

Obraćajući se republikancima koji kontrolišu Predstavnički dom,  Bajden je ukazao da je potpisao više od 300 zakona koji su zajednički predložile dve strane.

"Mojim republikanskim prijateljima poručujem da, ukoliko smo mogli da sarađujemo u prošlom sazivu Kongresa, nema razloga da to ne činimo i sada. Građani su nam poručili da nas borba radi borbe, moć radi moći, ili sukob radi sukoba, ne vodi nigde“, ukazao je američki predsednik.

Bajden je najavio i nove standarde kojima će se zahtevati da se svi građevinski materijali koji se koriste u federalnim infrastrukturnim projektima proizvode u Americi.

Predsednik SAD je rekao da je u SAD-u stopa nezaposlenosti, sa 3,4 odsto, najamanja u poslednjih 50 godina.

Kao jedno od značajnijih dostignuća Bajden je istakao usvajanje dvostranačkog zakona o infrastrukturi vrednog hiljadu milijardi dolara i podsetio da je od usvajanja, na osnovu tog zakona, finansirano hiljade projekata širom zemlje.

"Da bismo održali najjaču ekonomiju na svetu, potrebna nam je i najbolja svetska infrastruktura. Nekada smo bili prvoplasirani u svetu po infrastrukturi a onda smo pali na 13 mesto. Sada se vraćamo“, rekao je predsednik SAD.
Osvrnuo se i na cenu lekova, navodeći da velike farmaceutske kompanije građanima, kako se izrazio, nepravedno naplaćuju stotine dolara i da su ostvarivale rekordne zarade, ali da više neće.

Bajden je ukazao i na potrebu reforme policije, koja je poslednjih dana bila značajna tema, nakon smrti Tajrija Nikolsa, Afroamerikanca iz Memfisa, koji je preminuo nakon brutalnog policijskog prebijanja.

On je ponovo pozvao Kongres da usvoji predlog Zakona koji se u javnosti pojavio nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda. Predlog još nije usvojen u Kongresu, a na osnovu tog zakona trebalo bi da bude sproveden niz reformi čija je svrha da policijske uprave i službenici budu odgovorniji za svoje postupke.

Istovremeno, američki predsednik založio se za zabranu automatskog oružja.

Bajden je u govoru obećao je da će uložiti veto na svaki pokušaj zabrane abortusa na nacionalnom nivou i pozvao Kongres da ponovo uspostavi pravo koje je Vrhovni sud ukinuo juna 2022., kada je poništio sudski presudu Ro protiv Vejda koja je garantovala prekid trudnoće kao ustavno pravo svake žene u Americi.

Od tada je nekoliko američkih država zabranilo ili strogo ograničilo mogućnosti žena da prekinu trudnoću.

Glas Amerike ocenjuje da je Bajden govor o stanju nacije održao u trenutku kada većina američkih građana nema baš povoljno mišljenje o njemu i navodi da, prema novoj anketi dnevnika Vašington post i televizijske mreže Ej-Bi-Si, 62 odsto Amerikanaca smatra da Bajden nije postigao, kako je navedeno, mnogo ili je ostvario vrlo malo tokom dve godine mandata.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading