NEMAČKA VLADA DONELA ODLUKU Kreću za Ukrajinu, još dve države se pridružile! (VIDEO)
Foto: Shutterstock

Nemački savet bezbednosti odobrio je isporuku 178 tenkova "Leopard 1" Ukrajini iz industrijskih zaliha, što je znatno više nego što je ranije najavljeno, objavio je danas portal Špigl pozivajući se na neimenovani izvor.

Najveći deo tenkova biće isporučen naredne godine, dok će nekoliko stići u Ukrajinu tokom leta, prenosi Rojters.

Nemačka je već ranije donela odluku da nakon višemesečnih međunarodnih pritisaka Ukrajini ispruči tenkove "Leopard 2" iz vojnih zaliha. Nemačka, Danska i Holandija saopštile su danas da planiraju da kupe najmanje 100 tenkova tipa "Leopard 1" i pošalju ih Ukrajini.

Ova objava dolazi nakon što je Nemačka prošlog meseca pristala da se njeni tenkovi "Leopard 2" šalju Ukrajini iz drugih zemalja, navodi AP.

U zajedničkom saopštenju ministri odbrane Danske, Nemačke i Holandije naveli su da je isporuka starijih "Leoparda 1" deo napora da se "podrži Ukrajina u odbrani od ruske agresije".

- To će značajno povećati ukrajinski vojni potencijal da vrati narušeni teritorijalni integritet - naveli su u saopštenju i rekli da će narednih meseci doći do isporuke tenkova, uz logističku podršku i obuku.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading