VELIKI PROBLEM ZA VAŠINGTON Raste bes u SAD zbog tri opasne greške u Ukrajini
Foto: EPA/EPA/JIM LO SCALZO

Američka strategija prema Ukrajini sadrži niz grešaka koje ne samo da će dovesti Kijev do poraza, već i potkopati odbranu Vašingtona, prenosi Foks njuz.

„Kako se približava prva godišnjica najvećeg evropskog sukoba, svima je postalo jasno da predsednik Džozef Bajden i njegov tim nisu uspeli u svom planiranju za Ukrajinu“, piše analitičarka Rebeka Kofler.

Tri velike greške američke administracije

Kofler skreće pažnju na nesposobnost Bele kuće da razmišlja unapred. Kao primer, ona podseća da je američki lider u početku pokazao dobro razumevanje opasnosti od naoružavanja Ukrajinaca, shvatajući da bi to moglo da dovede do nuklearnog rata.

Ali ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski jeste dobio tenkove Abrams koje je želeo i sada želi borbene avione F-16. Analitičarka tvrdi da deo razloga za politiku Vašingtona leži u zdravstvenim problemima američkog predsednika. Prošlog jula, 54 republikanaca u Predstavničkom domu napisala su pismo pozivajući Bajdena da uradi test inteligencije, ističe Kofler.

Još jednu grešku novinar naziva nerazumevanjem karakteristika neprijatelja. Prema njenim rečima, Pentagon zaboravlja da njegovi rivali nisu idioti. Čak su i talibani smislili kako da zaobiđu visokotehnološku superiornost Sjedinjenih Država, primoravajući Bajdenovu administraciju da kapitulira u Avganistanu, primećuje ona.

Stalni odliv američkog oružja, čije su komponente napravljene korišćenjem strogo poverljivih tehnologija, predstavlja ozbiljnu pretnju po bezbednost SAD, navodi se u članku. Dakle, najnoviji Abrams modeli, na primer, sadrže mnoge nadogradnje koje imaju za cilj poboljšanje otpornosti na udar. A upravo ono što se pretvorilo u neograničene isporuke prvoklasnog oružja Ukrajini, koja čak nije ni zvanično saveznik SAD, povećava rizik da američke tajne dospeju u ruke Rusije.

Ignorisanje nacionalnih potreba

Rebeka Kofler tvrdi da, iako je Bajden fokusiran na prenos kvalitetnog oružja u Ukrajinu, on iscrpljuje nacionalne zalihe oružja, podrivajući na taj način borbenu spremnost države.

Blog uživo Rat u Ukrajini - 349. dan

Ona podseća da američka vojska počinje da oseća nedostatak municije od 155 mm, kao i municije za Dževeline i Stingere.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading