ŠOK IZVEŠTAJ MMF-A Ruska ekonomija bolja od američke uprkos sankcijama, najveći gubitnik - Velika Britanija
Alo! Ilustracija J.V.

Nakon vojne akcije ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, Rusija je pogođena oštrim ekonomskim sankcijama sa ciljem da je izoluje od globalnog finansijskog sistema. U svom izveštaju objavljenom u utorak, MMF je naveo da je bruto domaći proizvod (BDP) Rusije pao u negativne brojke (minus 2,2 odsto) u 2022.

Međutim, MMF predviđa da će se ruski BDP blago oporaviti 2023. godine na rast od 0,3 odsto, a za 2024. predviđa se rast ruske ekonomije od 2,1 odsto.

To je više od projekcije MMF-a za Sjedinjene Države, za koje je rekao da će te godine ostvariti rast BDP-a od samo 1 odsto, u odnosu na projektovanih 1,4 odsto u 2023. i 2 odsto koliko su SAD imale 2022. godine.

MMF je naveo rat u Ukrajini, kao i više kamatne stope centralnih banaka, kao faktore koji „nastavljaju da utiču na ekonomsku aktivnost“ širom sveta, a u izveštaju se napominje da je globalno došlo do „slabog ekonomskog rasta“.

Fond je takođe primetio da je evropski ekonomski rast prošle godine "bio otporniji nego što se očekivalo", uprkos šoku "uslova trgovine" izazvanom ratom.

MMF je ove godine podigao svoju prognozu globalnog rasta na 2,9 odsto u 2023. godini, u odnosu na 3,4 odsto u 2022. On je rekao da će BDP tada porasti na 3,1 odsto u 2024. godini.

ŠOK IZVEŠTAJ MMF-A Ruska ekonomija bolja od američke uprkos sankcijama, najveći gubitnik - Velika Britanija

EPA/JIM LO SCALZO

 

Boris Grozovski, ruski ekonomski ekspert u istraživačkom centru Vilson centra, rekao je za Njuzvik da je najinteresantniji aspekt prognoze MMF-a bila njegova procena rasta BDP-a Rusije od 0,3 odsto ove godine, u poređenju sa prognozom Moskve o padu od 0,8 odsto. .

„U 2022. ekonomski pad nije bio toliko jak koliko se očekivalo, ali će biti duže“, rekao je on. „Zapravo, ekonomska dinamika 2023. zavisiće od toka rata, sankcija i cena nafte.

„Čini mi se da je za sada nemoguće dati jasnu prognozu za 2023. godinu, ali pad privrede od 1 do 2 odsto, s obzirom na mogući nastavak mobilizacije u Rusiji, izgleda verovatnije od privrednog rasta. Mislim da je 2024. predaleka od sada“, dodao je on.

Ben Mej, direktor globalnog makro istraživanja u Oksford Economics-u, rekao je da će rat u Ukrajini, cene roba i sankcije „biti posebno ključni” u određivanju osnovne prognoze ruskog BDP-a u naredne dve godine.

U međuvremenu, Mejov istraživački centar je predvideo rast američkog BDP-a od 0,8 odsto, što je relativno blizu prognozi MMF-a od 1 odsto. „Nisam siguran da je poređenje sa rastom iz kalendarske 2022. godine toliko značajno“, rekao je on. „U 2022. kalendarski rast je bio visok, ali je privreda usporavala. U 2024. se očekuje suprotno — privreda će se ubrzati i očekuje se brži rast na kvartalnoj osnovi nego 2022.

Velika Britanija u problemu

Velika Britanija se suočava s tim da je jedina ekonomija G7 koja će ove godine nazadovati, a čak i Rusiji ide bolje. MMF predviđa da će se BDP smanjiti za 0,6 odsto 2023. - mnogo gore od rasta od 0,3 odsto koji je ranije predviđao, piše Dejli Mejl.

Ne očekuje se da će nijedna druga članica grupe naprednih ekonomija pasti u minus - čak i Rusija pogođena sankcijama će ostvariti rast od 0,3 odsto.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading