ŠTA GOD REKLI, VI STE U RATU Orban udario na Nemačku zbog slanja tenkova Kijevu - počeli sa šlemovima, sad pričate o avionima!
Foto: EPA/EPA

Mađarski premijer Viktor Orban je u intervjuu za mađarski državni radio rekao da su zapadne zemlje koje daju oružje i novac za pomoć Ukrajini u ratu s Rusijom "odlutale" i postale aktivni učesnici sukoba

On tvrdi da je odluka Nemačke o slanju 14 tenkova Leopard 2 u Ukrajinu simbol sve veće uloge koju zapadne zemlje igraju u ratu. 

Orban smatra da bi Zapad trebalo da teži ka "prekidu vatre i mirovnim pregovorima", umesto da naoružava ukrajinske snage. 

“Počelo je tako što su Nemci rekli da će posati šlemove, jer ne žele slati ubojita sredstva i ulčestvovati u ratu. Tu smo počeli. Sada smo kod borbenih tenkova, a oni već pričaju o avionima", naglasio je. 

Odnos Mađarske i Rusije

Mađarska je odbila da pošalje oružje Ukrajini i zaustavila je neke napore Europske unije da Kijevu osigura pakete pomoći. Orban se od početka ruske invazije kontinuirano zalagao protiv sankcija Moskvi i kritikovao zemlje koje pomažu Ukrajini, optužujući ih da one zapravo podržavaju rat.

Njegova vlada je tokom poslednje decenije uspostavila izuzetno bliske ekonomske veze sa Rusijom. Moskva i Budimpešta su sklopile velike sporazume o kupovini ruskog gasa, nafte i nuklearnog goriva. Mađarska je već ranije zapretila da će staviti veto na sve sankcije EU koje bi uticale na njen pristup ruskoj energiji.

"Šta god da govorite, u ratu ste"

Mađarski premijer je istakao da uvlačenje Mađarske u rat u Ukrajini "ne dolazi u obzir sve dok je on premijer", ali ipak smatra da je prekasno za druge zemlje u Europi, piše asošijeted pres.

“Ostali ne samo da su u opasnosti, oni su već odneseni. Ako šaljete oružje, ako finansirate ceo godišnji budžet jedne od zaraćenih strana, ako obećavate  sve više i više modernog oružja, onda možete da govorite šta god hoćete. Jer šta god da govorite, u ratu ste", zaključio je Orban. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading