ZATVORENA BIRALIŠTA U ČEŠKOJ U toku prebrojavanje glasova
Foto: AP/Tanjug/Ap

- Biračka mesta u drugom krugu izbora za predsednika Češke zatvorena su danas u 14 časova po lokalnom vremenu i u toku je prebrojavanje glasova, a izlaznost je premašila 60 odsto, prenosi agencija RIA Novosti pozivajući se na češke medije.

Izborne komisije su počele da prebrojavaju glasove. Prema navodima policije, nije bilo ozbiljnijih incidenata u vezi sa procedurom glasanja “, navodi se u izveštaju Češka TV . Prvi krug predsedničkih izbora u Češkoj održan je od 13. do 14. januara, izlaznost je bila 68,24 odsto. General armije u penziji, bivši šef vojnog komiteta NATO , 61-godišnji Petr Pavel , dobio je 35,4 odsto i zauzeo prvo mesto, a sa njim je u drugi krug, u kome se glasalo juče i danas, prošao bivši premijer i milijarder, 68-godišnji Andrej Babiš , sa 34,99 odsto osvojenih glasova. Za pobedu na izborima dovoljno je da jedan od kandidata u drugom krugu da dobije prostu većinu glasova. Preliminarni rezultati glasanja biće objavljeni večeras, a sutra ujutro CIK će objaviti zvanične rezultate.

Inauguracija novog predsednika biće održana 8. marta.

Pavel, koji je svoju vojnu karijeru započeo u komunističkoj Čehoslovačkoj i nastavio u strukturama NATO, nastupao je sa programom koji je naglašavao pripadnost Češkoj EU i NATO i podržao dalju vojnu podršku Ukrajini. Pavel želi da evro kao moneta zameni češku krunu, a istrovremeo se zalaže i za homoseksualne brakove u Češkoj.

Andrej Babiš, koji je bio premijer Češke u periodu od 2017. do 2021. godine, važi za jednog od najbogatijih ljudi u zemlji. Nastojao je da tokom kampanje predstavi Pavela kao kandidata vladajuće koalicije, a sadašnju ekonomsku situaciju uporedio je sa periodom kada je bio premijer, koristeći slogan "Za vreme Babiša je bilo bolje", prenosi portal seznam.cz. U završnom delu kampanje Babiš se trudio da igra na strah od rata u Ukrajini kod uplašenih birača, koji se već suočavaju sa otežanom ekonomskom situacijom u zemlji, ocenjuje Rojters.

Pavel po svim prognozama važi za jasnog favorita, a poznata češka kladionica Tipsport je na njegovu pobedu danas ponudila kvotu 1,06, dok je za pobedu Babiša raspisana kvota 10,6, prenosi seznam.cz.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading