KRIZA DRMA VELIKU BRITANIJU! Tržište pod ogromnim pritiskom - kupci dižu ruke od nekretnina
Profimedia

Kada se prilagode inflaciji, plate u Britaniji su pale po jednoj od najoštrijih stopa od početka evidencije 2001. godine.

Ipak, dobra vest za mnoge je da, makar, padaju i neke cene. Ovoga puta, reč je o tržištu nekretnina. Posustaju ulaganja i u Nemačkoj, a cene kuća u Velikoj Britaniji će pasti do 10 odsto ove godine, pošto više stope hipoteke i obimnija kriza troškova života smanjuju kupovnu moć.

Britansko stambeno tržište je pod pritiskom nakon katastrofalnog "mini budžeta" bivše premijerke, Liz Tras, uvedenog u septembru, što je navelo zajmodavce da povuku oko 40 odsto svih hipotekarnih proizvoda sa tržišta Ujedinjenog Kraljevstva zbog zabrinutosti od skoka kamatnih stopa.

Sektor nekretnina u Ujedinjenom Kraljevstvu ostao je "trom" poslednjih meseci, pošto je Banka Engleske nastavila da agresivno povećava kamatne stope kako bi obuzdala dvocifrenu inflaciju. Takođe, predviđa se da zemlja ulazi u najdužu recesiju dosad.

Naime, inflacija je u novembru u VB dostigla 10,7 odsto, a Banka je povećala stope na devet uzastopnih sastanaka, kako bi podigla svoju glavnu stopu sa 0,1 odsto na 3,5 odsto. Dalja povećanja se očekuju u narednim mesecima.

CNBC dalje konstatuje da postoji relativno mala, ali važna grupa kupaca sa hipotekama i bez njih, koji će se boriti da sastave kraj s krajem, uprkos rastućim troškovima života. To je oko 1% kupaca koji se sreću u Velikoj Britaniji.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading