RAT U UKRAJINI MOŽE DA OKONČA SAMO JEDNA STVAR Govor ruskog predstavnika koji je uzdrmao Ujedinjene nacije
Foto: Printscreen

Sukob u Ukrajini može biti zaključen bilo diplomatskim ili vojnim putem, ali tek nakon što Moskva postigne svoje ciljeve, izjavio je u petak stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

Govoreći na brifingu u Savetu bezbednosti UN, izaslanik je prokomentarisao mogući put za okončanje neprijateljstava između dve strane. Prilika za rešavanje sukoba „pojaviće se tek kada Ukrajina prestane da predstavlja pretnju Rusiji i da diskriminiše Ukrajince koji govore ruski“, rekao je on. Nebenzia je istakao da „ako se ovaj rezultat može postići pregovorima, spremni smo za ovaj scenario.

Ako ne – onda će naši zadaci biti ostvareni vojnim putem. Diplomata je ponovio da se Rusija bori ne protiv ukrajinskog naroda, već protiv „zločinačkog nacionalističkog režima koji je došao na vlast 2014. godine“ nakon puča u Kijevu. Novo ukrajinsko rukovodstvo pokušava da očisti zemlju od „svega što je vezano za Rusiju i da veliča nacističke saučesnike“, rekao je on.

Nebenzja je naveo da je „sve moglo drugačije da se završi za Ukrajinu“, da je Kijev primenio sada nevažeće sporazume iz Minska, koji su potpisani 2014. i 2015. godine u pokušaju da utre put miru davanjem specijalnog statusa Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici u okviru ukrajinske države.

Međutim, ni ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ili njegovi prethodnici, ni Francuska i Nemačka, koje su učestvovale u pregovorima o sporazumima iz Minska, nikada nisu nameravali da ispune plan, navodi Nebenzja. Ovaj diplomatski proces je „samo poslužio kao dimna zavesa iza koje su tajno naoružali Ukrajinu da bi je postavili protiv Rusije“, naveo je on.

Prošlog meseca, bivša nemačka kancelarka Angela Merkel priznala je da su sporazumi iz Minska „pokušaj da se Ukrajini da vreme“ kako bi njena vojska mogla da ojača. Kasnije je ovo otkriće potvrdio i bivši francuski predsednik Fransoa Oland, koji je primetio da su Minski sporazumi pomogli Ukrajini da postigne taj cilj.

Merkelina i Olandova priznanja izazvala su uzbunu u Moskvi, a ruski zvaničnici su ih opisali kao „formalizaciju izdaje“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading