MIROVNA FORMULA Ukrajina će nastaviti rad na usvajanju rezolucije u Generalnoj skupštini UN
EPA

"Ukrajinsko rukovodstvo je odlučilo da prioritet koji će biti razmatran u februaru bude rezolucija posvećena formuli mira", rekla je Džaparova novinarima u UN, gde je prisustvovala sastanku Saveta bezbednosti o vladavini prava, preneo je Glas Amerike.

Na samitu Grupe 20 u novembru, Zelenski se obratio skupu putem video zapisa i predstavio svoju viziju od 10 tačaka za okončanje rata Rusije protiv njegove zemlje.

To uključuje povlačenje ruskih trupa i prekid neprijateljstava, kao i nuklearnu bezbednost, bezbednost hrane i energije, oslobađanje ratnih zarobljenika i deportovanih lica.

"Ambasador u UN, Sergej Kislica će sada nastaviti da se zalaže za modalitet razmatranja ove rezolucije jer bismo mogli da pozovemo na posebnu sednicu za usvajanje ove rezolucije", rekla je Džaparova.

Ona je naglasila da je formula mira osnova za razgovor, ali to ne znači da je Kijev spreman da potpiše svaki sporazum koji je protiv njegovih interesa.

"Veoma smo posvećeni svim mirovnim pregovorima koji se pojave i dovedu nas do jednog rezultata: teritorijalnog integriteta, suvereniteta, mira za naš narod", rekla je ukrajinska zvaničnica.

Ona je dodala da, kao što je Zelenski stalno govorio, Ukrajina neće trgovati ni pedljem ukrajinskog tla, a bez izlaska ruske vojske iz Ukrajine, kako je navela, "nećemo razgovarati ni o kakvim mirovnim pregovorima". Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, međutim, rekao je da će zvaničnici Kremlja odbiti da koriste "formulu mira" Zelenskog kao osnovu za pregovore, nazivajući nameru Kijeva da istera Rusiju iz istočne Ukrajine i Krima "iluzijom", preneli su ruski mediji.

Kremlj je 5. januara saopštio da je Putin rekao turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da je Moskva spremna za mirovne pregovore samo pod uslovom da Ukrajina "uzme u obzir nove teritorijalne realnosti", odnosno da Kijev prizna aneksiju dela teritorije.

Glas Amerike je preneo i da je Džaparova rekla da bi Ukrajina takođe mogla da traži drugu rezoluciju Generalne skupštine kasnije tokom godine za osnivanje specijalnog međunarodnog tribunala koji će rusko rukovodstvo smatrati odgovornim za invaziju — zločin agresije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading