SVETOM SE ORILO: VAISTINU SE RODI! Ovako su pravoslavci širom planete proslavili Božić
Foto: AP/Tanjug/ AP

Procenjuje se da u svetu ima između 250 i 300 miliona pravoslavaca, a najviše ih je u istočnoj i jugoistočnoj Evropi, uključujući Rusiju i Ukrajinu. Osim toga, pravoslavaca ima i na Bliskom istoku i u Africi. Neke države, poput Jermenije, Božić su proslavile 6. januara.

Proslava Božića u Etiopskoj pravoslavnoj tevahedo crkvi naziva se Gana, a prethodi joj dan posta. Oni Božić slave 7. januara, kao i krštenje Isusa Hrista, odnosno Bogojavljenje, 19. januara. Nezvanični podaci kažu da u Etiopiji ima oko 40 odsto hrišćana, od čega je oko 24 odsto pravoslavnih, dok u Egiptu ima između 10 i 15 miliona hrišćana, od kojih većina pripada Koptskoj pravoslavnoj crkvi.

U oblasti Gaze i na Zapadnoj obali, sa tradicionalnim službama u Vitlejemu, takođe je proslavljen Božić. I u državama koje imaju izuzetno mali procenat pravoslavnog stanovništva proslavljen je ovaj dan. Tako su se, primera radi, pravoslavni vernici u Ujedinjenim Arapskim Emiratima okupili u Ruskoj crkvi.

Pravoslavni vernici u Rusiji obeležili su Badnje veče paljenjem badnjaka ispred hramova uz crkvene pesme. Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril čestitao je Božić vernicima i poželeo im da brinu o svojim bližnjima i pokažu milosrđe.

Božić je obeležen i u Ukrajini, i pored ratnih dejstava koja nisu prestala ni nakon što je Moskva naredila prekid vatre, pošto su obe strane optuživale jedna drugu za kršenje primirja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading