I MRTVIM AMERIČKIM SENATORIMA ZABRANJEN ULAZ! Evo ko je sve na "crnoj listi" Moskve: Od holivudskih glumaca do astrofizičara
YouTube/ Printscreen

Holivudski glumci. Astrofizičar s Harvarda. Milijarder iz Silicijumske doline. Predsednik. Dvojica mrtvih senatora.

Oni su neki od 1.270 Amerikanaca koje je sankcionisala Moskva, zabranjujući im ulazak u Rusiju.

To je odgovor na američku „crnu listu“ na kojoj se nalazi oko 1.300 ruskih državljana. Na nju je među poslednjima nedavno dospeo i biznismen Vladimir Potanin, jedan od najbogatijih Rusa i oligarh blizak Kremlju.

Iz američke perspektive, ruska „crna lista“ nema mnogo smisla izuzev što je pokušaj reciprociteta prema američkoj „crnoj listi“, na kojoj su se našli ruski zvaničnici i tajkuni povezani s vladom s Crvenog trga, piše „Vašington post“.

Vašington je zamrzao imovinu sankcionisanih Rusa i zabranio im ulazak u SAD   poslovanje s Amerikancima i američkim kompanijama. Američke vlasti su to činile zbog, kako se navodi, kršenja ljudskih prava u Rusiji, a u poslednje vreme i zbog napada na Ukrajinu.

Usledile su ruske kontramere. Glumci Šon Pen, Morgan Friman i Ben Stiler, osnivač „Fejsbuka“  Mark Zakerberg, šef Bele kuće Džo Bajden i pokojni senatori Džon Mekejn i Heri Rid našli su se na spisku ljudi koji ne smeju da uđu u Rusiju. Pomenuti holivudski superstarovi otvoreno su kritikovali Moskvu i izrazili podršku Ukrajini tokom ruske invazije. Kritika na račun šefa Kremlja Vladimira Putina dovela je i bivšu državnu sekretarku Hilari Klinton u društvo sankcionisanih.

Manje je jasno zašto je u isti krug dospeo Bendžamin Šmit, astrofizičar s Harvarda, a još manje šta na toj listi rade Mekejn i Rid, koji se nekad jesu negativno izražavali o Putinu, ali koji su sad mrtvi. Zapadno krilo ukazuje da ima i drugih faktografskih grešaka. Rusi su izostavili da u imenu šefa Bele kuće napišu „junior“, pa američka vlada smatra da su sankcije uvedene mrtvom Bajdenovom ocu, koji se zvao Džozef Bajden, dok je puno ime predsednika Džozef Bajden Mlađi.

Od poznatih imena tu su još i Frensis Fukujama, autor teorije o „kraju istorije“, kao i brojni američki zvaničnici: državni sekretar Entoni Blinken, ministar odbrane Lojd Ostin, savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan. Za sve njih sankcije podrazumevaju zabranu ulaska u Rusiju i zamrzavanje imovine, što je pandan američkim sankcijama prema Rusima.

Ipak, vašingtonski dnevnik zaključuje da je ovde samo formalno posredi recipročna mera jer ruske sankcije nemaju stvarnu moć. Dok većina Amerikanaca s liste nema imovinu ni biznis u Rusiji, dotle je za brojne sankcionisane ruske zvaničnike i oligarhe stvaran problem što ne mogu da uđu u SAD i pristupe svojim parama u američkim bankama.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading