RUSKI OLIGARSI PADAJU KAO MUVE Međunarodna zajednica sumnja na prljavu igru
Foto: EPA/Foto: EPA/YURI KOCHETKOV

Indijske policijske vlasti objavile su da se istražuje smrt ruskog lokalnog poslanika i biznismena Pavela Antova, koji je proteklog vikenda stradao u hotelu u istočnoj indijskoj državi Odiša.

Antov (65) je, prema sadašnjim nalazima, poginuo posle pada s terase luksuznog hotela. Indijska policija je saopštila da za sada ništa nije sumnjivo, ali je nastavila da sprovodi istragu, jer je reč o stranom državljaninu visokog ranga. Kako je izvestio „Azija njuz internešenel”, ruska ambasada u Delhiju je obaveštena o slučaju i u kontaktu je s lokalnim vlastima. Antonov se obogatio u mesnoj industriji osnovavši kompaniju „Vladimir standard”, a bio je i poslanik vladajuće stranke Jedinstvena Rusija u gradu Vladimir.

Ali tu nije kraj tragičnim okolnostima i kontroverzama u vezi s ovim slučajem. Indijska policija je saopštila da je Antov stigao u Odišu sredinom decembra, a u hotel se s još trojicom ruskih državljana prijavio početkom prošle nedelje i nameravao je da proslavi rođendan. Smrt Pavela Antova usledila je samo dva dana nakon što je njegov prijatelj Vladimir Badenov (61) doživeo srčani udar u istom hotelu i preminuo posle neuspešne reanimacije.

Zapadni mediji povezuju ovaj tragični slučaj s njegovim protivljenjem ratu u Ukrajini i citiraju objavu Antonova na internetu u kojoj je u junu kritikovao ruske raketne udare. Navodno je napisao:

„Devojčica je izvučena ispod ruševina, njen otac je poginuo. Majka je izvučena ispod ploče uz pomoć dizalice. Istinu govoreći, izuzetno je teško ovo nazvati drugačije nego terorom.” On je navodno ubrzo izbrisao objavu sa društvene mreže nakon što se suočio s komentarima i nazvao je „nesrećnim nesporazumom”.

Zbog ove objave smrt Antova se pridodaje listi tragično preminulih ruskih bogataša, od kojih je većina bila povezana s velikim ruskim kompanijama. Te smrti su i dalje misteriozne, jer se ne zna da li su povezane s nekim ličnim razlozima, ucenama ili nose državni trag, kako veruju zapadni mediji.

Samo nekoliko dana ranije, 24. decembra, preminuo je i Aleksandar Buzakov, generalni direktor velikog ruskog brodogradilišta specijalizovanog za izgradnju podmornica koje nose krstareće rakete „kalibar”, sada korišćene u ratu u Ukrajini. Uzrok smrti nije naveden.

U septembru je Ivan Pečorin, glavni menadžer Korporacije za razvoj Dalekog istoka i Arktika, pronađen mrtav u Vladivostoku. Ruski mediji su naveli da se Pečorin utopio u blizini rta Ignjatjev u Japanskom moru. Takođe u septembru, predsednik najveće ruske privatne naftne kompanije „Lukoil” Ravil Maganov pronađen je mrtav nakon što je pao kroz prozor moskovske bolnice. Njegova smrt zvanično se vodi kao samoubistvo jer se lečio od teške bolesti.

U julu je ruski milioner Jurij Voronov, povezan s „Gaspromom”, pronađen mrtav s prostrelnom ranom na glavi u bazenu svoje vile u luksuznom predgrađu Sankt Peterburga. Na dnu bazena pronađeno je još nekoliko čaura, a istraga je fokusirana na spor s partnerima u biznisu, koji su ga prema rečima Voronovljeve supruge „prevarili za mnogo novca”. Mediji su posle ove smrti konstatovali da se zbog drugih tragičnih slučajeva u vilama prebogatih vlasnika kod Sankt Peterburga ubistva insceniraju kao samoubistva.

U maju je Aleksandar Subotin, bivši top menadžer „Lukoila”, pronađen mrtav u kući šamana. Istraga je utvrdila da je Subotin doživeo srčani udar. Mediji su pisali da je stigao u kuću šamana dan ranije u teškom alkoholisanom stanju i drogiran i da je došao u potrazi za lekom za mamurluk u kojem je navodno bio otrov žabe krastače.

Bivši potpredsednik Gasprombanke, privatne podružnice „Gasproma”, Vladislav Avajev (51) u aprilu je pronađen mrtav s prostrelnom ranom na telu u svom stanu u Moskvi, zajedno sa suprugom i 13-godišnjom ćerkom. Stan Avajevih bio je zaključan iznutra, a inspektori su zaključili da je pucao u ženu i ćerku, a potom izvršio samoubistvo.

Milioner Sergej Protosenja (55) s bogatstvom većim od 433 miliona dolara, pronađen je obešen u iznajmljenoj luksuznoj vili u Španiji, takođe u aprilu, a tela njegove supruge i 18-godišnje ćerke pronađena su s ubodnim ranama. Katalonska policija je konstatovala da je reč o ubistvu i samoubistvu. Međutim, Protosenjina bivša firma „Novatek”, velika ruska kompanija za proizvodnju prirodnog gasa, bacila je sumnju na tu teoriju, a sin Fedor je rekao da otac nikada ne bi povredio njegovu majku i sestru.

Milijarder Vasilij Melnikov pronađen je 23. marta mrtav u svom stanu u Nižnjem Novgorodu. Nožem su izbodeni i njegova supruga i dvojica maloletnih sinova. Melnikov je bio vlasnik kompanije za nabavku medicinske opreme „Medstom”.

U februaru su pronađeni obešeni izvršni direktor „Gasproma” Aleksandar Tjuljakov (61), u garaži stana u blizini Sankt Peterburga, i oligarh rođen u Ukrajini Mihail Votfor (obogatio se trgovinom naftom i gasom) u garaži svoje kuće u Sariju u Velikoj Britaniji. Još jedan direktor „Gasproma”, Leonid Šulman, pronađen je mrtav u vikendici u januaru. Pored njega je bila oproštajna poruka, ali se sumnja u njenu autentičnost.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading