IZRAEL SE SPREMA ZA SMAK SVETA! Dramatično upozorenje obaveštajaca, prvo ovakve vrste u istoriji!
Foto: Freepik

Kako je preneo „Džeruzalem post“, Mosad i druge obaveštajne agencije procenili su da će planetu „verovatno pogoditi čitav niz kriza koje će uticati na geopolitiku, tehnologiju, ekonomski poredak i niz drugih oblasti, od zdravstva do energetike“.

Izveštaj je objavilo Ministarstvo obaveštajnih službi Izraela, a napisalo ga je osam stručnjaka koji su dali i preporuke koje se odnose na kritična područja kao što su nacionalna moć i bezbednost, uključujući i vojnu moć.

Preporuke se fokusiraju na unapređenje ključnih geopolitičkih saveza koji su geopolitički i tehnološki most između zemalja i preventivno popunjavaju potencijalne praznine u nacionalnoj bezbednosti. Interesantno je da su među opasnostima navedeni zdravstvo, energetika i - voda.

U izveštaju se između ostalog govori i o velikoj promeni statusa Izraela koji je s pronalaskom prirodnog gasa u priobalnim područjima evoluirao od energetski slabe do nezavisne zemlje.

Pominje se i sukob s Iranom, a bivši šef izraelske obaveštajne službe Amos Jadlin kaže da Iranci osećaju pritisak jer se bore s odlivom mozgova i „imaju utisak kao da ih je Izrael opkolio prateći Abrahamov sporazum (o normalizaciji odnosa sa SAD)“.

- Iranci osećaju i da ih svet doživljava kao „loše momke“, ali su neuspešni u promeni tog imidža - rekao je Jadlin.

Generalni direktor Ministarstva obaveštajnih službi Aleks Dan dodao je da bi divlji demografski trendovi mogli da promene način na koji države definišu svoje politike blagostanja, zapošljavanja, obrazovanja i zdravstvene krize.

Izrael je primetio da je kriza u areni kao što je životna sredina na ivici da prođe prekretnicu posle koje će negativan uticaj na društvo biti daleko veći nego ranije.

U izveštaju se predviđa i da Izraelu možda neće biti lako da održi geopolitičku ravnotežu između pozitivnih odnosa sa SAD, Kinom i Rusijom dok ove sile prelaze od otvorenog nadmetanja ka većem sukobu.

Interesantno je i da je ovaj izveštaj, za razliku od standardnih koji se baziraju na procenama do 20 godina unapred, sada skraćen na svega deset godina. Kako u njemu stoji, naredna decenija biće veoma interesantna.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading