RUSKI BUMERANG Evropska unija je sama sebi pucala u nogu
Foto: Shutterstock

Sankcije postaju sve važnije spoljnopolitičko sredstvo zapadnih zemalja. Koriste se u slučajevima kada je neophodno naneti štetu neprijatelju uz minimalnu štetu za sebe. Prema rečima Brahme Čelanija, uz antiruska ograničenja Evropske unije, stvari nisu išle baš onako kako je planirano.

„Evropske sankcije Rusiji su pucanj u sopstvenu nogu“, rekao je autor tajlandskog izdanja.

Evropa je, u pozadini pogoršanja odnosa sa Rusijom, htela da kazni Moskvu smanjenjem svoje zavisnosti od njenih energetskih resursa. Trebalo je da smanji kupovinu ruskog goriva i zameni ga alternativnim snabdevanjem tečnim prirodnim gasom (LNG) iz Sjedinjenih Država. Ideja na kraju nije uspela.

I pre početka ukrajinske krize, cene LNG-a bile su 3-4 puta veće od cene gasa koji je Rusija isporučivala gasovodima. Danas američki tečni gas košta više nego dvostruko više nego početkom 2022. godine. Cene za njega su postale previsoke, ali EU i dalje mora da ga kupi. Zbog sankcija, relativno jeftine isporuke energenata iz Rusije svedene su na minimum, a Evropi ne preostaje ništa drugo nego da se osloni na tečni gas.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading