HRVATSKA NA IVICI KOLAPSA Većina stanovništva nezaposlena, država prinuđena na ekstremne mere
Foto: Shutterstock

Prema podacima tog zavoda, svega 19,2 odsto radno sposobnog stanovništva je zaposleno, 47,3 odsto se broji kao neaktivno stanovništvo, a nezaposlenih je 3,5 procenata.

Radno sposobno stanovništvo čine oni sa navršenih 15 i više godina, a stopa zaposlenosti predstavlja procenat zaposlenih u radno sposobnom stanovništvu, pojašnjavaju iz zavoda za statistiku, prenosi Indeks.

Taj portal navodi da, ako se na nezaposlene gleda kao na ljude koji ne rade ne svojom krivicom, a na neaktivne kao na one koji ne žele i ne moraju da rade, onda je činjenica da većina radno sposobnih ljudi u Hrvatskoj ne radi, odnosno, onih koji ne rade je milion i 799 hiljada, a onih koji rade milion i 710 hiljada.

Nizak udeo zaposlenih znači da je teret izdržavanja državnog aparata i čitavog sastava penzionog, socijalnog i zdravstvenog osiguranja, kao i drugih javnih usluga raspoređen na manji broj ljudi.

Država je u takvoj situaciji prisiljena na ili relativno visoke poreze, kako bi se finansirali javni izdaci koji održavaju srazmerno veliki broj radno neaktivnog stanovništva, ili smanjenje javnih rashoda.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Joka

19.12.2022 02:02

Nek ukinu povlastice laznih branitelja i mirovina sredjenih preko veze.zene radjaju po 4-5 dece ne rade zive od decijeg sad od ng za nezaposlenu porodilju 600 e svakog meseca.trudnicama cim istekne ugovor a na komplikacijama ide otkaz KAFICI PUUNI