NOVI SUKOB KLJUČA U EVROPI! Mrze Ruse, ali Nemce mrze još više!
Foto: EPA-EFE/ARTUR RESZKO POLAND OUT

Desetogodišnja devojčica stoji na pozornici kulturnog centra u Dobrođenju. To mesto se na nemačkom zove Gutentag i nalazi se u Opoljskom vojvodstvu na jugu Poljske. Devojčica stidljivo, na nemačkom, s jasnim poljskim naglaskom, peva dečju pesmicu "Imam malog papagaja".

Većina pripadnika nemačke manjine u Poljskoj, njih oko 30.000, živi u regionu oko grada Opolea - na nemačkom Opelna. A u Dobrođenju, odnosno Gutentagu, danas se održava Festival pesama na nemačkom jeziku. Mnoga deca koja učestvuju na toj smotri pripadaju nemačkoj manjini u Poljskoj.

U publici sedi i aplaudira i Rafal Bartek. "Važno je da se ovde zadrži nemački jezik, kaže Batek, predsednik Saveza nemačkih socijalno-kulturnih udruženja u Poljskoj. On je praktično portparol nemačke manjine. Tek nakon ukidanja Narodne Republike Poljske, pre više od dvadeset godina, nemačka zajednica ponovo je mogla zvanično da neguje svoju kulturu i jezik.

Crno-bela politika poljske vlade

Bartek međutim strahuje da bi mnogo od onoga što se do sada uradilo postići moglo ponovo da bude izgubljeno. Istina je, kaže, da je zajednička Evropa umnogome zbližila stanovništvo i narode, ali "trenutno doživljavamo veoma kritičnu fazu u kojoj se političari, posebno ovde u Poljskoj, opet igraju sa averzijom prema Nemačkoj utemeljenoj na predrasudama", kaže Bartek.

NOVI SUKOB KLJUČA U EVROPI! Mrze Ruse, ali Nemce mrze još više!

Foto: EPA

 

"Crno-bela politika" - tako Bartek opisuje stil poljske vlade koji podrazumeva da je uvek potreban neki krivac. Trenutno su to, nažalost, Nemci. U Poljskoj je u toku predizborna kampanja u kojoj se na Nemačku kao neprijatelja, a time i na Nemce u Poljskoj, usredsredio pre svih predsednik vladajuće stranke PiS, Jaroslav Kačinski.

Tokom jednog nastupa krajem novembra u okviru predizborne kampanje, Kačinski je tako izjavio da njemu godinama niko nije verovao, ali da Nemačka planira ujedinjenu Evropu pod nemačkim vođstvom: "Glavna država bi bila Nemačka, iza nje možda Francuska i Holandija, dok bi druge države trebalo jednostavno njima da budu podređene."

Među njima i Poljska - a Kačinjski kaže da je to stari koncept Nemačke za centralnu Evropu. Nemačka kao nadmoćni neprijatelj - ta politika ima veoma praktične posledice, i to ne samo kada je reč o spoljnoj politici.

U osnovnoj školi u selu Debska Kužnia, na oko 15 kilometara od Opolea, trude se da nekako održe nastavu, uprkos nedostatku sredstava iz Varšave. "Za ovdašnju decu jezik je do njihovog identiteta", kaže direktorka škole Kristina Jakuček: "Ta deca imaju istorijom oblikovane kulturne veze sa Nemačkom."

Zbog toga je, dodaje, važno da poznaju i očuvaju svoju tradiciju i običaje. "Ukoliko bi ova deca prestala da uče nemački, ona bi ostala bez sopstvenih korena." Direktorka je u svom dosadašnjem radu za dobrobit zajednice imala i uspeha - vlasti sada izdvajaju sredstva za nedostajuća dva časa tokom jedne sedmice.

Zahtev za većim izdvajanjima za Poljake u Nemačkoj

U Varšavi se razlog smanjenja izdvajanja sredstava za nemačku zajednicu opravdava time što vlada u Berlinu premalo čini za poljsku zajednicu u Nemačkoj. Iz nemačke vlade to objašnjavaju time da su Poljaci imigrantska grupa, a ne nacionalna manjina u formalnom smislu.

Ipak, pritisak iz Poljske imao je efekta: Bundestag je u budžetu za 2023. odobrio da se obezbedi milion era, a za naredne dve godine po dva miliona evra za nastavu poljskog jezika za decu imigranata. Do sada je novac za to dolazio iz saveznih pokrajina.

Nastavak pritisaka iz Poljske

Istovremeno, pet miliona evra iz saveznog nemačkog budžeta ići će nemačkoj manjini u Poljskoj za organizovanje nastave nemačkog jezika. No, to ne ublažava reakcije poljske stranke PiS. Pre desetak dana, poljski ministar obrazovanja Čarnek istakao je da Poljska izdvaja 50 miliona evra godišnje za nastavu nemačkog kao maternjeg jezika. I tek kada Nemačka poveća svoja izdvajanja za učenje poljskog jezika na približan iznos, Varšava će ponovo u potpunosti da finansira časove nemačkog.

Za Rafala Barteka situacija je dramatična. Nemci u Poljskoj su, smatra, instrumentalizovani. "Mi smo uzeti za taoce ove antinemačke politike, koja se odnosi na Nemce u Berlinu, a ne na nas. No, mi smo njene žrtve - u ovom slučaju deca."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Srb

18.12.2022 17:46

A zabrana upotrebe ruskog jezika u Ukrajini nije smetala ni nemcima ni poljacima? Ruska deca mogu da ostanu bez svojih korena i svog identiteta? Kakvi nacisti, i jedni i drugi.