ŠAMAR U LICE MOSKVI Ove dve evropske sile šalju smrtonosno oružje u Ukrajinu
Foto: Printscreen/Youtube

Italija je ta koja treba da isporuči jedan od svojih sistema, smatra francuski ambasador u Ukrajini Etjen de Ponsen, pišu francuski mediji.

Poslednje poteškoće koje su sprečile isporuku francusko-italijanskog PVO sistema SAMP/T Mamba Kijevu su izgleda rešene.

Prema saslušanju francuskog ambasadora u Ukrajini Etjena de Ponsena , koje datira od 9. novembra, ali čiji izveštaj nije objavljen do 13. decembra, sada su sva svetla zelena za slanje ovog sistema srednjeg dometa, koji su razvili MBDA i Thales. u okviru zajedničkog preduzeća Eurosam.

"Francuska i Italija će Ukrajini obezbediti instrumente protivvazdušne odbrane koje ona traži, kaže Etjen de Ponsen. Ovo je veoma snažan zahtev koji je predsednik Zelenski uputio i Italijani su nam potvrdili da su spremni da ga udovolje. Tako da možemo zadovoljiti njihove potrebe."

Scenario isporuke SAMP/T već je pomenuo ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov u intervjuu za Le Monde 9. decembra.

„Tražimo SAMP/T i francusko-italijanski sistem Mamba, objasnio je on. Francuska strana je pozitivno reagovala na naš zahtev, ali pregovori sa italijanskom stranom nisu završeni. Stoga se čini da je ova poslednja prepreka prevaziđena. SAMP/T će se tako pridružiti sistemima protivvazdušne odbrane koji su već isporučeni Kijevu: nemačkom IRIS-T, norveškom NASAMS (isporučio Sjedinjene Države), italijanskom Aspide (isporučio Španija) ili čak Mistralu i francuskom Crotale NG.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading