SAD O NAPADIMA NA TERITORIJU RUSIJE Upumpali milijarde u Ukrajinu, pa poslali ovu poruku
Foto: Alo!/ilustracija

SAD nisu eksplicitno ohrabrile Ukrajinu da pogodi mete duboko u Rusiji, rekao je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi u nedelju za "ABC Njuz".

Njegovi komentari su očigledno bili odgovor Alekseju Danilovu, šefu ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, koji je u subotu tvrdio da Kijev ne isključuje napade unutar Rusije.

Na pitanje voditelja ABC-a da li misli da bi ukrajinske bespilotne letelice trebale da gađaju „aerodrome duboko u Rusiji“, Kirbi je prvo rekao da će „pustiti ukrajinske oružane snage da govore u ime svojih operacija“.

Zatim je pojasnio:

„Mi svakako ne ohrabrujemo niti omogućavamo ukrajinske operacije unutar Rusije. Pokušavamo da budemo sigurni da mogu da brane svoju teritoriju, da povrate svoju zemlju u Ukrajini."

Zvaničnik je ranije pomenuo najnoviji paket vojne pomoći Vašingtona Ukrajini od 275 miliona dolara, koji uključuje rakete za sistem HIMARS, artiljerijske granate, komponente protivvazdušne odbrane i drugo naoružanje.

Najavljen u petak, paket dovodi ukupan iznos vojne pomoći koju je Bajdenova administracija dostavila Ukrajini na približno 20 milijardi dolara, od čega je 19,3 milijarde dolara dodeljeno od početka ruske vojne operacije u februaru.

Nakon napada Ukrajine ranije ovog meseca na dve ruske vazdušne baze stotinama kilometara od ukrajinske granice, državni sekretar Entoni Blinken je insistirao da SAD „niti ohrabruju niti omogućavaju Ukrajince da napadnu unutar Rusije“.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ranije je upozorila SAD da bi dostavljanje Kijevu oružja dugog dometa za napad na Rusiju prešlo „crvenu liniju“ i potencijalno učinilo Vašington „direktnom stranom u sukobu“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Pera

12.12.2022 08:28

Kao vojska UN amerikanci su instalirali glavninu raketnog štita na kim prevarili su svetsku organizaciju svoje rakete su tajnu uneli decenijama planiraju napad na Rusiju !