UDARNA PESNICA RUSKE ARMIJE Su-34 - Kralj među modernim vojnim avionima
Foto: Shutterstock

- Osobine da može da ponese veliku količinu goriva i da prilikom dalekih letova ne mora da se puni gorivom u vazduhu čine ga kraljem brzih mlaznih aviona - smatra autor članka Tomas Njudik.

Avion ima tri viseća rezervoara ukupne težine sa gorivom oko 18.000 kilograma. Poređenja radi, toliko može da ponese goriva šest unutrašnjih rezervoara američkog lovca F-16, pojasnio je novinar.

Pored toga, Su-34 može da savlada rastojanje od 3.000 kilometara noseći šest bombi težine 500 kilograma, četiri rakete „vazduh-vazduh“ i dodatne rezervoare.

Ruski lovac može da pogodi cilj na udaljenosti većoj od 480 kilometara, dok, poređenja radi, Su-24 može da podi cilj na udaljenost od 290 kilometara.

Bombarder Su-34 je višenamenski, supersonični lovac-bombarder. Predviđen je za gađanje kopnenih, vodenih i vazdušnih ciljeva u svako doba dana i u svim vremenskim uslovima. Posadu čine dva čoveka. Avion Su-34 može da nosi do osam tona naoružanja na 12 spoljnih nosača, uključujući vođene rakete vazduh-vazduh različitih vrsta i rakete vazduh-zemlja/more, kao i avionske bombe, uključujući navođene rakete, kasetne bombe i nevođene rakete.

Po svojim borbenim mogućnostima avion pripada generaciji 4++ i može da obavlja borbene zadatke bez pratnje drugih lovaca.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading