NEMCIMA PREKIPELO, IZAŠLI NA ULICE Od 1. januara sledi niz poskupljenja u najjačoj ekonomiji Evrope - evo koje je uzrok nezadovoljstva
Shutterstock

Građani Nemačke iz dana u dan sve više na svojoj koži osete ekonomsku krizu koju izaziva ruska invazija na Ukrajinu. Poslenji u nizu udaraca na njihov džep je ogromno povećanje cene javnog prevoza - sa devet na 49 evra.

Naime, ovu državu od prvog januara očekuje lepeza poskupljenja, a ubedljivo je najviše porasla cena prevoza, više od pet puta.


Zbog toga su na građani, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo, izašli na ulice mnogih gradova u zemlji.

I ova karta je subvencionisana od strane države kao i prethodna. Savezna država preuzima troškove u visini 1,5 milijardi evra.

PREKO 200.000 RADNIKA U ŠTRAJKU U NEMAČKOJ METALSKOJ I ELEKTRO INDUSTRIJI Veće plate ili će biti još gore!

Broj osoba koje će imati pravo na subvencionisanje mesečne podstanarske kirije će se takođe utrostručiti od 1. januara. Ubuduće će se subvencije odnositi na dva miliona domaćinstava, a ukupna suma subvencija će porasti sa 1,4 milijarde na 5,1 milijardi evra. Iako su pokrajine tražile da savezna država preuzme veći deo subvencija, u dogovoru se kaže da će pokrajine i država to, kao do sada, plaćati po pola.

Da li ovu kartu mogu svi da priušte?

Zbog ove izmene cene građani Nemačke su vidno nezadovoljni. Organizacije za borbu protiv siromaštva pitaju mogu li svi ovo da priušte.

Jer, Nemci već mesecima se suočavaju sa većim računima za potrošnju struje, namirnica i ostalih potrepština.

Inflacija je u septembru dostigla 10 odsto, prvi put u poslednjih 70 godina, a najviše su porasle cene energenata i hrane. To znači i da te neizbežne stavke crpe srazmerno veći udeo budžeta domaćinstava.

Zbog toga je ozbiljno oštećena potrošačka korpa u ovoj državi, a ako u obzir uzmemo to da će jedna četvoročlana porodica sada za put od kuće do škole ili posla izdvajati čak 160 evra više, jasno je kolike su razmere ovog poskupljenja.

Pratite najnovije VETI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Зоран Ловћенац

06.11.2022 17:51

Такко треба да буде