TEHERAN PRIZNAO! "Isporučili smo Rusiji dronove"
EPA

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan rekao je da je "mali broj" dronova isporučen Rusiji nekoliko meseci pre nego što su Rusi zapčeli rat 24. februara, prenosi Rojters.

U do sada najdetaljnijem odgovoru Irana, Amirabdolahjan je negirao da Teheran nastavlja da isporučuje bespilotne letelice Moskvi.

"U ovoj galami nekih zemalja sa Zapada da je Iran obezbedio rakete i bespilotne letelice Rusiji za rat u Ukrajini – deo s raketama je potpuno netačan", rekao je Amirabdolahjan, navela je zvanična iranska novinska agencija IRNA.

"Deo koji se odnosi na dronove je tačan, mi smo Rusiji dali 'mali broj' bespilotnih letelica nekoliko meseci pre rata u Ukrajini", rekao je iranski šef diplomatije.

Poslednjih nedelja Ukrajina je prijavila porast ruskih napada dronovima na civilnu infrastrukturu, posebno na elektrane i brane uz upotrebu bespilotnih letelica iranske proizvodnje "šahed 136". Rusija poriče da su njene snage koristile iranske bespilotne letelice za napad na Ukrajinu.

Prošlog meseca, dva visoka iranska zvaničnika i dvoje iranskih diplomata rekli su Rojtersu da je Iran obećao da će Rusiji obezbediti rakete zemlja–zemlja, pored više bespilotnih letelica.

Oprečne tvrdnje Teherana i Kijeva

Zvanična novinska agencija IRNA citirala je Amirabdolahjana, koji je rekao da su se Teheran i Kijev dogovorili da razgovaraju o navodima o upotrebi iranskih dronova u Ukrajini pre dve nedelje, ali se Ukrajinci nisu pojavili na dogovorenom sastanku.

"Dogovorili smo se sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine da nam dostavi dokumente koje imaju da je Rusija koristila iranske bespilotne letelice u Ukrajini", rekao je Amirabdolahjan, ali se ukrajinska delegacija povukla sa planiranog sastanka u poslednjem trenutku.

U odgovoru na Fejsbuku, portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko rekao je da Amirabdolahjan širi "insinuacije o navodnom odbijanju ukrajinske strane" i dodao da je "Kijev naučen da veruje samo činjenicama".

Iranski ministar spoljnih poslova je ponovio da Teheran "ne bi ostao ravnodušan" ako bi se dokazalo da je Rusija koristila iranske bespilotne letelice u ratu sa Ukrajinom.

Članice Evropske unije prošlog meseca dogovorile su se o novim sankcijama Iranu zbog isporuka bespilotnih letelica Rusiji, a Britanija je uvela sankcije trojici iranskih vojnih zvaničnika i proizvođaču bespilotnih letelica zbog ruskog napada na civilne i infrastrukturne ciljeve u Ukrajini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading