SAD ŠALJU NOVE NUKLEARKE U EVROPU! Ceo svet u šoki: Pa zašto baš sad?"
Shutterstock/Romolo Tavani

Ovu informaciju je otkrio portal Politiko, pozivajući se na dva izvora upoznata sa ovim planovima i diplomatski memorandum američke diplomatije u kojem se navodi da su američki zvaničnici obavestili evropske NATO saveznike o skoroj isporuci bombi na sastanku iza zatvorenih vrata u Briselu ovog meseca.

Program uključuje planiranu obnovu zajedničkog nuklearnog arsenala NATO-a u Evropi - oko stotinu bombi B61 raspoređenih u šest vazdušnih baza u pet država članica NATO-a. Bombe su smeštene u posebne bunkere u bazama Klajn Brogel u Belgiji, Buhel u Nemačkoj, Aviano i Gedi u Italiji, Volkel u Holandiji i Indžirlik u Turskoj. U najstrožoj tajnosti čuva se podatak koliko tačno bombi ima u kojoj od baza.

Kraj radnog veka

Trenutno se u evropskim bazama nalaze bombe B61-4, koje su počele da se proizvode 1979. godine i približavaju se kraju svog radnog veka. Reč je o bombama promenljive razorne moći, koje se mogu podesiti na snagu eksplozije od 0,3, 1,5, 10 ili 45 kilotona. Bombe se napajaju gravitacijom, bez ikakvog pogona i mogu ih nositi strateški bombarderi B-2A i multifunkcionalni lovci i lovci-bombarderi kao što su F-15E, F-16C/D i Panavia Tornado, a mogu ih koristiti i F-35 stelt lovci i budući stelt bombarderi B-21. Za najnovije verzije, B61 Mod 12, kaže se da su znatno preciznije od svojih prethodnika i da mogu pogoditi metu u krugu od 30 metara, a dizajneri tvrde da bi raspršili znatno manje radioaktivnih čestica od svojih prethodnika.

Politički analitičari u Evropi ostali su zatečeni najavom odlaganja datuma obnove, s obzirom na to da je ceo kontinent trenutno u stanju pojačane tenzije zbog moguće eskalacije rata u Ukrajini na nuklearni nivo. Tom Kolina, analitičar neprofitne organizacije za razoružanje Plovshares Fund, rekao je za Politico da veruje da je ovo poruka usmerena prvenstveno na saveznike u NATO. „Starije bombe B61 su već tu. Rusi to znaju. Dobro funkcionišu. Nove će biti novije, ali to zaista nije tako velika razlika. Ali to bi mogao biti način da se umire saveznici u trenutku kada osećaju se ugroženim od Rusije“, rekao je Kolina.

Portparol Pentagona, brigadni general Patrik Rajder, rekao je da restauracija uskladištenih nuklearnih bombi u Evropi nema veze sa dešavanjima u Ukrajini i da nema govora o tome da se ubrza. „Modernizacija američkih B61 je u toku godinama i planovi za zamenu starijeg naoružanja nadograđenim verzijama B61-12 deo su dugo planiranog i planiranog napora modernizacije“, dodao je general Rajder.

Bajdenovo obećanje

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena ovog meseca je odustala od jednog od svojih predizbornih obećanja u vezi sa nuklearnim oružjem. Bajden je 2020. obećao da će promeniti nuklearnu politiku SAD tako što će jasno staviti do znanja da je jedina svrha američkog oružja da odvrati druge zemlje od nuklearnog napada na SAD ili njihove saveznike.

Ali na sastanku ministara odbrane NATO-a u Briselu ovog meseca, američki državni sekretar Lojd Ostin obavestio je saveznike da će novi strateški dokument o nuklearnom držanju Vašingtona i dalje sadržati takozvanu proračunatu nedorečenost, što znači da se SAD neće javno distancirati od mogućih upotrebe svog oružja.i u druge svrhe.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading