IGOR SEČIN: Ograničenje cena nafte podriva fundamente tržišta i ukida suverenitet države
Foto: Shutterstock

 

 

Ideja o ograničenju cena ugljovodonika ne samo da podriva tržišne fundamente već i ukida suverena prava država na njihove resurse i uvodi princip „dobrih“ i „loših“ zemalja, izjavio je danas generalni direktor Rosnjefta Igor Sečin.


„Ograničavanje (cena) je napad ne samo na tržišne fundamente već i na osnove suverentiteta. Ta ideja, u suštini, znači ukidanje suverenog prava zemalja na sopstvene resurse, jer su ''dobrim'' zemljama, kojima nedostaju resursi, oni potrebniji nego onim ''lošim''. Na same Sjedinjene Države, naravno, nikakva ograničenja ne utiču", rekao je Sečin na Verona Evroazijskom ekonomskom forumu u Bakuu, preosi Tas s.

On je naveo da u svetu više ne postoji jedinstveno energetsko tržište i jedinstvena pravila.

 

PAKLENA ZIMA! Jezivo upozorenje iz zemlje nafte, pred nama je šest teških meseci!



Visoka volatilnost na tržištima koja je uočena tokom protekle decenije sada je postala neograničena, dodao je Sečin.

Šef Rosnjefta je takođe ocenio kao apsurdnu i iluzornu ideju o isključenju Rusije iz svetske ekonomije.

"Ideja o ''odsecanju'' Rusije iz svetske ekonomije je apsurdna i iluzorna. Zapad tradicionalno potcenjuje razmere i ulogu ruske ekonomije u globalnoj podeli rada", rekao je on, dodajući da udeo Rusije u snabdevanju sveta osnovnim sirovinama dostiže i do 15 posto.

Rusko-ukrajinski rat je pogošao energetsku krizu u Evropi tokom protekle godine. Poremećaji u logističkim i finansijskim operacijama zbog krize i zapadnih sankcija Rusiji potkopali su lance snabdevanja i doveli do skoka cena energenata širom sveta.

Ministri finansija G7 dogovorili su se prošlog meseca da uvedu ograničenje cena na ruski gas i naftu s ciljem da se smanje prihodi Rusije od izvoza ugljovodonika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading