PAKLENA ZIMA! Jezivo upozorenje iz zemlje nafte, pred nama je šest teških meseci!
Foto: EPA/FILIP SINGER

Sle­de­ćih šest me­se­ci bi­će „ve­o­ma te­ško” za svet, zlo­kob­no je ju­če, bez mno­go da­ljeg po­ja­šnje­nja, „pred­ska­zao” je sa­u­dij­ski mi­ni­star fi­nan­si­ja Mu­ha­med bin Ab­du­lah el Dža­dran na sa­mi­tu „Ini­ci­ja­ti­ve za bu­du­će in­ve­sti­ci­je” u Ri­ja­du.

„Ve­o­ma je te­ško pred­vi­de­ti šta će se sve de­ša­va­ti. Ali mo­gu vam re­ći da će to bi­ti ve­o­ma te­ških šest me­se­ci. Od­go­vor­nost za­liv­skog re­gi­o­na je da po­mog­ne ši­rem sve­tu i obez­be­di vi­še sa­rad­nje”, is­ta­kao je Dža­dran na ve­li­kom sku­pu ko­jem pri­su­stvu­je eli­ta ame­rič­kog ban­kar­stva, ali ne i zva­nič­nog Va­šing­to­na.

Nje­go­vo ju­če­ra­šnje upo­zo­re­nje sti­glo je dan na­kon što je sa­u­dij­ski mi­ni­star ener­ge­ti­ke princ Ab­du­la­ziz bin Sal­man na istom sku­pu skre­nuo pa­žnju da je ta ze­mlja i da­lje „naj­po­u­zda­ni­ji svet­ski snab­de­vač naf­tom”. S te po­zi­ci­je, princ Ab­du­la­ziz je na­gla­sio kao svo­ju „du­bo­ku du­žnost” da upo­zo­ri svet ka­ko bi „gu­blje­nje (is­pu­šta­nje) za­li­ha za van­red­ne si­tu­a­ci­je mo­glo bi­ti bol­no u me­se­ci­ma ko­ji do­la­ze”. Sa­u­dij­ski mi­ni­star ener­ge­ti­ke pri­tom je iz­be­gao da ime­nu­je ko­me je tač­no upu­će­na ova „bol­na” pro­ce­na, ali ni­je pro­pu­stio da po­me­ne da je u ak­tu­el­nim ener­get­skim od­no­si­ma s Ame­ri­kom Ri­jad iza­brao da bu­de „zre­li­ji part­ner”. „Stal­no nas pi­ta­ju: Da li ste sa na­ma ili pro­tiv nas? Ima li me­sta da se ka­že – mi smo sa sa­u­dij­skim na­ro­dom?”, do­dao je.

Ko­li­ko bi se ove pri­med­be mo­gle do­pa­sti zva­nič­nom Va­šing­to­nu, osta­je da se vi­di. U kru­gu vo­de­ćih za­liv­skih iz­vo­zni­ka ener­ge­na­ta, kao i na me­đu­na­rod­nim ber­za­ma, do­bro je pri­tom po­zna­to da SAD u ovom tre­nut­ku ima­ju naj­ni­že za­li­he naf­te od 1984. go­di­ne, kao i da Ame­ri­ka tre­nut­no ras­po­la­že za­li­ha­ma di­ze­la za 25 da­na.

PAKLENA ZIMA! Jezivo upozorenje iz zemlje nafte, pred nama je šest teških meseci!

Foto: Shutterstock

 

U me­đu­vre­me­nu, ne­iz­ve­sno je šta je sve mo­glo da bu­de po­vod za ova dva go­to­vo si­mul­ta­na upo­zo­re­nja Ri­ja­da. Da li ob­ja­va Fa­ti­ha Bi­ro­la, še­fa Me­đu­na­rod­ne agen­ci­je za ener­gi­ju(IEA) da je svet usred „pr­ve istin­ske glo­bal­ne ener­get­ske kri­ze”? Pre­ma Bi­ro­lu, ova ener­get­ska kri­za je ta­kva da je „sve­tu još po­treb­na ru­ska naf­ta”, pri če­mu bo­ga­ti­ji deo sve­ta ipak ima „džo­ke­ra”. 

„Ame­ri­ka i dru­ge čla­ni­ce IEA još ima­ju sil­ne ko­li­či­ne (naft­nih) za­li­ha, ko­je bi u slu­ča­ju po­re­me­ća­ja u snab­de­va­nju mo­gle bi­ti pu­šte­ne”, is­ta­kao je Bi­rol ove sed­mi­ce na Ener­get­skom fo­ru­mu u Sin­ga­pu­ru.

Do­ma­ći­ni tog fo­ru­ma zvu­ča­li su opre­zni­je od Bi­ro­la. „Glo­bal­ni ener­get­ski sek­tor su­o­ča­va se s dvo­stru­kom kri­zom: s jed­ne stra­ne s manj­kom fo­sil­nih go­ri­va, a s dru­ge s ozbilj­nim kli­mat­skim pro­me­na­ma, ko­je zbog su­ša i neo­če­ki­va­nih vre­men­skih pri­li­ka uti­ču na pro­iz­vod­nju ob­no­vlji­ve ener­gi­je. Ne iz­gle­da da je ovo po­sled­nja ener­get­ska kri­za ko­ju će­mo is­ku­si­ti”, na­gla­sio je Gan Kim Jong, mi­ni­star tr­go­vi­ne Sin­ga­pu­ra.

Ako bi ova ener­get­ska kri­za mo­gla da po­tra­je još šest me­se­ci, ka­ko pro­ce­nju­je Ri­jad, šta bi sve mo­glo da de­fi­ni­še da­lje od­no­se vo­de­ćih pro­iz­vo­đa­ča i po­tro­ša­ča ener­ge­na­ta? Džej­mi Di­mon, iz­vr­šni di­rek­tor Džej Pi Mor­gan Čejs ban­ke, ovih da­na u Ri­ja­du je op­ti­mi­sta kad je reč o da­ljim ener­get­skim od­no­si­ma vo­de­ćeg po­tro­ša­ča (Ame­ri­ke) i „naj­po­u­zda­ni­jeg snab­de­va­ča” (Sa­u­dij­ske Ara­bi­je). „Osta­je­mo sa­ve­zni­ci i ide­mo na­pred”, pro­ce­nio je Di­mon.

U me­đu­vre­me­nu, Evro­plja­ni bi mo­gli da se na­đu na no­vim is­ku­še­nji­ma kad je reč o na­bav­ci ener­ge­na­ta u na­red­nih šest me­se­ci. Po­seb­no na­kon ne­dav­ne oce­na Đu­ze­pa Bo­re­lja da je „EU vrt, a osta­tak sve­ta džun­gla”, zbog ko­je je zva­nič­ni Abu Da­bi po­zvao v. d. am­ba­sa­do­ra EU na raz­go­vor po­ja­šnje­nja. Da li bi Bo­re­ljo­va opa­ska mo­gla da uti­če na bu­du­će ener­get­ske pre­go­vo­re čla­ni­ca EU sa za­liv­skim iz­vo­zni­ci­ma, za sa­da je ne­iz­ve­sno.

U pri­pre­ma­ma za sle­de­ću run­du na­bav­ke ener­ge­na­ta za zi­mu 2024. Ka­tar, vo­de­ći svet­ski iz­vo­znik teč­nog ga­sa (LNG), iza­šao je ovih da­na s no­vom pre­po­ru­kom, na zna­nje za­in­te­re­so­va­ni­ma.

„Ce­lo­kup­na tr­go­vi­na naf­tom i ga­som tre­ba­li bi da bu­de de­po­li­ti­zo­va­na. Spo­ra­zu­me pro­tiv slo­bod­nog tr­ži­šta i sank­ci­je tre­ba na­pu­sti­ti”, po­ru­čio je u uto­rak na Fo­ru­mu ze­ma­lja iz­vo­zni­ka ga­sa (GEFC) u Egip­tu Sa­ad Še­ri­da el Ka­a­bi, mi­ni­star ener­ge­ti­ke Ka­ta­ra.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading